Social

Primul centru oncologic la standarde europene s-a deschis în Oltenia. Lia Vasilescu: „Dr. Schenker a pus Craiova pe hartă”

Primul centru oncologic la standarde europene s-a deschis în Oltenia. Lia Vasilescu: „Dr. Schenker a pus Craiova pe hartă”

Primarul Craiovei Lia Olguța Vasilescu este tare mândră de ce se întâmplă în orașul pe care-l administrează. La sfârșitul săptămânii trecute a fost inaugurat un centru medical pentru bolnavii de cancer. Cel mai mare din sud-estul Europei, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Primul centru oncologic la standarde europene s-a deschis în inima Olteniei

La conferința de presă de la Centrul Oncologic „Sf. Nectarie” din Craiova, lângă medici de renume din acestă specialitate și lângă edilul Lia Olguța Vasilescu a fost prezent și ministrul Sănătății Alexandru Rafila, sosit în Bănie pentru a vizita câteva spitale(unul nou, ridicat cu sprijinul primăriei) și Universitatea de Medicină. A vizitat și noul centru, construit de medicul oncolog Michael Schenker și soția sa, psiho-oncolog Ramona Schenker, un spital privat unde însă pacienții nu plătesc tratamentele fiindcă există contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar Guvernul Ciucă și ministrul Rafila au îmbunătățit legea existentă în favoarea bolnavilor.

„Este un exemplu de bună practică și dincolo de această clădire, de dotările specifice unui centru de tratament oncologic, foarte important este că aveți o resursă umană calificată care poate să ofere servicii medicale de calitate pacienților din țara noastră”, a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, mărturisind că speră să poată perfecţiona strategia naţională de combatere a cancerului, care a fost lansată recent.

Primarul Olguța Vasilescu a lăudat munca și reușita medicului Michael Schenker

Cinci ani a durat construirea acestui centru etalon și dotarea lui cu aparatură performantă, inclusiv cu o secție de radioterapie într-o clădire separată.

„Îl felicit pe Mike Schenker pentru că, iată, a pus Craiova pe harta României cu această investiție pe care a reușit să o facă. Aici nu este vorba doar de pereții unui spital sau de aparatura medicală, ci și despre cadrele medicale.

Știm cu toții că Mike Schenker este un doctor căutat de toți românii. În ultima perioadă, sunt foarte mulți pacienți care se tratează la medicul Schenker. Sunt pacienți din toate județele țării și era necesară o astfel de investiție, nu doar pentru Craiova, ci pentru întreaga Românie”, a spus primarul Craiovei, Olguța Vasilescu.

Vorbele primarului nu au fost complimente gratuite, ci o realitate comentată și de Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Renumit militant pentru drepturile pacienților, Cezar Irimia a spus că acest centru oncologic este vârful spitalelor oncologice din Sud-Estul Europei, întărind afirmația prin faptul că el a avut ocazia să viziteze unitățile medicale cu care a făcut comparația. Pe pagina sa de Facebook, omul care se zbate de ani de zile pentru binele bolnavilor a scris lângă poza cu soții Schenker:

„Intr un Centru de normalitate oncologica la standarde internaționale și cu multa empatie fata de pacientii oncologici! Un Centru în care studiile clinice și performanta sunt la ele acasa. Multumim Mike, multumim Ramona, multumim echipei!!!”, a scris Cezar Irimia.

Un medic și un psiho-oncolog au investit în sănătate

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, cel care de la instalarea în funcție a declarat că sistemul sanitar trebuie schimbat, a fost curios să vadă și cum arată un spital privat pentru bolnavii de cancer, lucru rar în România. Turul făcut de jurnaliști, invitați și medici sosiți din alte orașe ale țării a arătat clar că totul e făcut perfect atât în slujba pacienților cât și a personalului medical care lucrează acolo.

Despre realizările profesionale ale conf. dr. Michael Schenker se știe și în afara țării, fiind unul dintre oncologii activi la congresele de specialitate din Europa. Despre realizarea noului sediu al Centrului Oncologic Sf Nectarie (activ din 2015 în Craiova, la parterul unui bloc), medicul ne-a spus câteva lucruri de interes.

“Este o investiție realizată 100% din bani privați. Am luat un credit în valoare de 6 milioane de euro din bancă și am construit ceea ce vedeți. Aveam nevoie de un astfel de spital. Din păcate din ce în ce mai mulți români suferă de cancer. Bolnavii nu vor plăti absolut nimic. Au gratuitate 100%. Pentru Centrul de Radioterapie am achiziționat aparate de ultimă generație (foto), performante și fiabile. Acestea realizează cele mai moderne tipuri de iradiere IMR și ARC Rapid. În centru pot veni pacienți din toată țara!”, a spus conf. dr. Michael Schenker.

Centrul este construit pe o suprafață de 18.000 mp, din care pe 5.700 mp s-a construit spitalul, iar pe o suprafață de 2.800 mp este construit Centrul de Radioterapie.