Lifestyle

Primul președinte al Moldovei, internat în spital și operat. Politicienii vor merge să-l viziteze

Primul președinte al Moldovei, internat în spital și operat. Politicienii vor merge să-l viziteze

De ceva timp, Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova, se află internat în spital, unde s-a adresat singur cu o problemă medicală care nu îi dădea ”pace”, ca să folosim o expresie neaoș moldovenească. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Colegii din cel dintâi Parlament au anunțat că îl vor vizita sâmbătă pe primul președinte al Moldovei, la spital. De ce tocmai aici. Video documentar

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, se află, acum, într-un spital din Chișinău. Fostul șef de stat a fost internat acum câteva săptămâni și a suportat o intervenție chirurgicală la coloana vertebrală, potrivit știri.md. Ulterior, informația a fost confirmată pentru TV8.md de Alexandru Arseni, fost deputat în primul Parlament.

Potrivit acestuia, intervenția a avut loc înainte de Ziua Independenței, iar în prezent Mircea Snegur se simte bine. Primul președinte al țării mai rămâne, totuși, internat la spital, inclusiv pentru recuperare.

Vom merge sâmbătă, împreună cu foștii colegi din Primul Parlament, să îl vizităm”, a declarat pentru media, Alexandru Arseni.

Foști și actuali deputați au anunțat că vor merge in corpore să îl viziteze pe fostul președinte al țării de peste Prut.

De numele lui este ”legat” războiul moldo-transistrean, pentru că exact în perioada cât era Snegur președinte a izbucnit focarul în Transnistria.  În martie 2022 s-au împlinit exact 30 de ani de la acest eveniment nefericit care a făcut zezi și sute de victime. Într-un interviu, Snegur chiar spune că războiul din Transnistria și cel de acum din Ucraina sunt similare.

Fostul prim președinte al Moldovei a avut o relație de bună vecinătate cu România, consultându-se de multe ori și cu președintele Ion Iliescu, de la acea vreme.

Cine este Mircea Snegur

Mircea Snegur (n. , Trifănești, România) este un om politic moldovean, care a fost primul președinte al Republicii Moldova (1990–1997).

Mircea Snegur s-a născut la 17 ianuarie 1940, satul Trifănești, județul Soroca (actualmente în raionul Florești). În anul 1956 a absolvit Școala Medie din satul Frumușica (raionul Florești).

Studiile superioare și le-a făcut la Institutul Agricol din Chișinău, pe care l-a absolvit în 1961. Deține titlul de doctor în științe agricole. De specialitate este agronom-savant.

Foto: wikipedia

La data de 3 septembrie 1990, Mircea Snegur este numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al acestei republici. De la 3 septembrie 1990 deține funcția de Președinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi.

Fost activist al Partidului Comunist, Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident. La 27 august 1991, Parlamentul adoptă Declarația de Independentă prin care Republica Moldova este proclamată „stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul, fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”.

Prin Declarația de Independență se solicită „Guvernului Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste să înceapă negocieri cu Guvernul Republicii Moldova privind încetarea stării ilegale de ocupație a acesteia și să retragă trupele sovietice de pe teritoriul național al Republicii Moldova”.

La 15 ianuarie 1997, Mircea Snegur cedează oficial puterea următorului președinte ales al Republicii Moldova, Petru Lucinschi.

Foto: presedinte.md