Actual Politică

USR vrea alegeri parţiale la sectorul 5 şi îl dă în judecată pe primul ministru, întrucât Guvernul organizează scrutinul

USR vrea alegeri parţiale la sectorul 5 şi îl dă în judecată pe primul ministru, întrucât Guvernul organizează scrutinul

Speculând momentul, USR pune tunurile pe Guvern şi Prefectura Bucureşti pentru organizarea alegerilor parţiale de la sectorul 5. În viaţa politică bucureşteană este freamăt mare cu aceste alegeri parţiale, iar USR marşează cât poate. Săptămâna trecută, fostul primar al sectorului 5, social democratul Daniel Florea şi-a dat demisia din partid, supărat că nu el va fi candidatul desemnat.

USR vrea alegeri parţiale la sectorul 5 şi îl dă în judecată pe primul ministru, întrucât Guvernul organizează scrutinul

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5, Alexandru Dimitriu, anunță că a depus plângere penală împotriva lui Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Lucian Bode, Toni Greblă și Constantin Mititelu Buică, pentru că refuză să organizeze alegerile pentru Primăria Sectorului 5.

„Formulez prezenta plângerea penală împotriva numiților Nicolae Ciucă (făptuitor), Marcel Ciolacu (complice-instigator), Lucian Bode (făptuitor/complice), Toni Greblă (complice/făptuitor) și Constantin Mititelu Buică (complice/făptuitor) care se fac vinovați de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu (297 Cod penal), norma primară încălcată fiind cea de la art. 160 alin. (11) Cod administrativ care obligă Guvernul să organizeze alegeri parțiale în termen de 90 de zile de la vacantarea postului de Primar al Sectorului 5”, se arată în documentul depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dimitriu spune că sectorul 5, ţinut captiv

Alexandru Dimitriu afirmă că aceștia trebuie să răspundă în fața legii pentru că „țin astfel captiv Sectorul 5”.

„Aveau la dispoziție 90 de zile pentru organizarea alegerilor, începând cu data de 12 iulie 2022. Practic ultima dată în care putea fi stabilită data alegerilor, în interiorul acestor 90 de zile, este 9 octombrie. În acest moment nu se mai pot organiza alegeri pe 9 octombrie 2022 deoarece Legea 115/2015 impune ca Hotărârea de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor parțiale să fie adoptată cu cel puțin 35 de zile înaintea votării. Ultima dată în care acest HG putea să fie adoptat pentru a putea organiza alegerile pe 9 octombrie 2022 a fost data de 2 septembrie. Deși i-am notificat în nenumărate rânduri cu privire la obligația pe care o au să organizeze alegerile, cei de mai sus au refuzat să respecte legea. Acum vor trebui să suporte rigorile legii”, încheie Dimitriu.

Alegerile pentru Primăria Sector 5, posibil, la toamnă. Autoritatea Electorală Permanentă nu a solicitat, încă, Guvernului organizarea scrutinului

Pe 14 iunie, la Tribunalul București, Cristian Popescu Piedone a depus cerere pentru anularea ordinului nr. 358/09.06.2022, emis de Instituția Prefectului București.

Instanța a dat o soluție definitivă, de respingere a cererii de chemare în judecată, pe 12 iulie 2022. Din acest moment abia se pot parcurge pașii următori.

În cauză, potrivit Codului Administrativ, alegerile ar trebui organizate în temen de maximum 90 de zile de când instanța s-a pronunțat definitiv. Adică de pe 12 iulie. Ceea ce, ar însemna ca termen limită, 10 octombrie 2022.