Categories: Lifestyle

Procedura de încheiere a unui contract de furnizare energie electrică pentru chiriași și prețurile la energie până în 2025

Potrivit legii plafonării prețului la energie, cei care locuiesc în chirie pot încheia contracte cu furnizorii pentru a beneficia de facilitatea pe care o oferă guvernul.

Procedura este simplă și-i ajută atât pe chiriași cât și pe proprietari

Astfel, actul normativ care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 stabilește limitarea obținerii unui preț plafonat sub un nivel de 1,3 lei/kWh de obligativitatea consumatorului de a transmite până la 31 decembrie 2022 a unei solicitări către furnizorul de energie electrică prin care declară pe proprie răspundere că se încadrează în una din situațiile prevăzute de lege.

Referitor la acest aspect, expertul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă a comunicat: ”Având în vedere că multe din proprietățile închiriate sunt deținute de persoane fizice, care mai au cel puțin o locuință, iar proprietarii probabil vor face o solicitare către furnizori astfel încât, aceștia să beneficieze de eventualul preț plafonat pentru locuința unde și locuiesc, chiriașul urmează să achite 1,3 lei/kWh indiferent cât consumă (adică o creștere cu 60-90% a prețului la gaze față de situația în care ar fi avut preț plafonat)”.

Iar, pentru a nu se afla într-o astfel de situație, chiriașii pot să-și încheie singuri contracte de furnizare energie electrică.

Documentele necesare chiriașului pentru încheierea contractului de furnizare

Pentru încheierea contractului de furnizare sunt necesare:

  1. Cerere pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice;
  2. Declarația pe propria răspundere a solicitantului: privind deținerea unui drept locativ, în situația în care nu există documente care să ateste dreptul de proprietate sau de folosință asupra spațiului cu precizarea calității sale (proprietar/coproprietar, unic moștenitor, comoștenitor, soț, chiriaș, beneficiar rentă viageră de client, dar fără a se limita la acestea.etc.) și privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spațiul pentru care se solicită încheierea contractului, obligațiile sale pe piața de energie electrică aferente furnizării, iar în cazul în care se dovedește contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declarației, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanță, cât și prin acord tacit.
  3. Actul de identitate

În consecință, furnizorii acceptă ca Declarația pe proprie răspundere să înlocuiască un contract de închiriere vizat de ANAF și eventuala mutație la acest nou loc de reședință.

Dumitru Chisăliță explică: ”Concret un chiriaș poate încheia printr-o simplă declarație pe proprie răspundere un contract de furnizare energie electrică. Această situație simplă poate rezolva cazul prin care aceștia să beneficieze dacă se încadrează în prevederile legii privind plafonarea prețului la energie. În situația foarte prezentă în România de a închiria locuințe fără un contract scris și înscris la ANAF, o eventuală neînțelegere între proprietar și chiriaș, ar determina multiple probleme în situația existenței unui contract de furnizare încheiat de chiriaș mergând până la a lăsa proprietarul fără energie electrică la acel loc de consum”.

Lege promulgată de președintele României

În data de 13.12.2022, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 119/2022 pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Actuala lege consolidează şi extinde măsurile de protecţie a populaţiei şi economiei de creşterile de preţuri la energie şi gaze naturale.

De asemenea, reamintim că schema de protejare a populaţiei şi a mediului economic a fost extinsă până la 31 august 2023.

Prețul energiei electrice din 2023

Camera Deputaților a adoptat în data de 23.11.2022 propunerea legislativă care, printre altele, stabileşte, indiferent de nivelul de consum, un preţ maxim la energia electrică de 1,3 lei/kWh pentru toţi consumatorii.

Clienții care pot beneficia de plafonarea prețului energiei electrice la 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus

Potrivit legii:

“Pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-100 kWh inclusiv, prețul este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus.

Preţul final facturat, plafonat de către furnizorii de energie electrică este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către următoarele categorii de clienţi:

(i) clientii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;

(ii) clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere;pretul final facturat plafonat se aplica de la data de întai a lunii urmatoare celei in care s-au depus documentele mentionate;

(iii) clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere.

Preţul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate.

(iv) clienţii casnici, familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învaţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere.

Prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate;”, arată actul normativ.

Clienții care pot beneficia de plafonarea prețului energiei electrice la 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus

Potrivit unui alt amendament admis, preţul va fi de „maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01-300 kWh pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh”.

De asemenea, în proiectul de lege adoptat de către deputaţi se mai arată că un consum de energie electrică ce depăşeşte 255 kWh/lună va fi facturat cu: „maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat in perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către clienţii casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins intre 100,01 si 255 kWh; consumul de energie electrică cuprins între 255 si 300 kWh/lună se facturează la preţul de maximum 1,3 lei kWh, cu TVA inclus, iar in cazul in care consumul depaseste 300 kWh/luna intreg consumul se facturează la pretul de maximum 1,3 lei/kWh”.

1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum

În baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentatului legal, preţul este maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la preţul de maximum 1,3 lei kWh, cu TVA inclus, pentru „întreprinderile mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr.346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare IMM-uri”.

Maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private

Totodată, preţul la energie ar fi de „maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, al unităţilor de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare. Plafonarea menţionată în prezentul articol se aplică şi pentru situaţiile în care una dintre entităţile menţionate anterior este beneficiarul final al consumului de energie electrică şi/sau pentru toate clădirile care au fost construite şi autorizate cu destinaţia de spitale”.

Pentru instituţiile publice (…) şi pentru cele aparţinând cultelor recunoscute oficial în România, potrivit Legii nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată, preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum.

Potrivit legii, diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la preţul de maximum 1,3 lei kWh, cu TVA inclus.

Prețul final de facturare în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, prin derogare, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;

b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Preț de 0,37 lei/kWh pentru anumite categorii declienți

Potrivit legii promulgate, „începând cu data de 1 ianuarie 2023, de preţul de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, beneficiază şi clienţii noncasnici din cadrul parcurilor industriale reglementate de Legea nr. 186/2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei din cadrul sistemelor de distribuţie închise definite conform Legii nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare”.

De asemenea, preţul final facturat de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus se aplică şi în cazul locurilor de consum ale clienţilor noncasnici racordate în anul respectiv, în limita unui consum anual de cel mult 50.000 MWh.

Recomandarea furnizorii

Potrivit furnizorilor de energie electrică,  pentru a putea beneficia de prețurile plafonate, ca urmare a prevederilor legale în vigoare, toți clienții casnici ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere, scrie ziare.com.

Beatrise Braha

Recent Posts

Locul de muncă care plătește 5.000 de lei pentru 2-3 ore de lucru. Interesul este scăzut

Interesul pentru cursurile de tractorist agricol a scăzut. Un centru de formare profesională din București…

o zi ago

Atenție de unde cumpărați pește! ANPC a retras de la vânzare 1,3 tone

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi în valoare totală de aproximativ…

o zi ago

Promisiunile Guvernului cresc deficitul bugetar! Taxele cresc odată cu salariile

Promisiunile repetate de majorări făcute de autoritățile române ar putea agrava și mai mult deficitul…

o zi ago

Seniorii au de așteptat 40 de zile până la primirea pensiei! Care este motivul

Luna mai a adus o modificare importantă în programul de plată a pensiilor. Seniorii au…

o zi ago

Cum să scapi corect de medicamentele expirate. Regulile pe care trebuie să le urmezi

Toți românii care cumpără medicamente trebuie să fie conștienți de o regulă importantă și să…

o zi ago

Încep alegerile! Lista completă a candidaților

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare programate pe 9 iunie 2024 a început vineri,…

o zi ago

This website uses cookies.