International

China vrea să cumpere petrol și gaze în yuani. Ar putea amenința pe termen lung dominația globală a dolarului

China vrea să cumpere petrol și gaze în yuani. Ar putea amenința pe termen lung dominația globală a dolarului

În timpul un summit cu liderii arabi, ținut vineri, președintele Chinei, Xi Jinping, a făcut presiuni pentru decontarea tranzacțiilor cu energie în yuanul chinezesc – o mișcare care ar putea slăbi pe termen lung dominația globală a dolarului american.

În cadrul summitului, Xi a declarat că Republica Populară Chineză va continua să importe cantități mari de petrol și gaze din statele din Golf și va plăti cu yuani chinezești, sau RMB. În prezent, cea mai mare parte a comerțului mondial este dominată de dolarul american.

„Platforma Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange va fi utilizată pe deplin pentru decontarea în RMB, în comerțul cu petrol și gaze”, a declarat președintele chinez, potrivit unei transcrieri a discursului său publicată de cotidianul guvernamental China Daily. El nu a precizat când va intra în vigoare această schimbare.

Nu este clar dacă vreuna dintre națiunile din Golf acceptă propunerea, dar Arabia Saudită – principalul exportator de petrol din lume – a luat parte la anumite discuții în legătură cu utilizarea yuanului în vânzările de energie către China, principalul consumator.

O astfel de mișcare ar diminua rolul dolarului american ca monedă de rezervă la nivel mondial, stimulând „de-dolarizarea”.

„Saudiții au multe de cumpărat de la China, iar China are multe de cumpărat de la Arabia Saudită. De ce ar trebui să tranzacționeze într-o monedă terță și să suporte toate costurile legate de cursul de schimb?” a declarat vineri pentru CNBC Gal Luft, director al think tank-ului de la Institutul de Analiză a Securității Globale. China folosește deja yuanul pentru a cumpăra energie rusească.

China are ambiția de a transforma yuanul în cea mai dominantă monedă de rezervă din lume, dar are un drum lung de parcurs pentru a atinge ținta. De asemenea, în prezent, yuanul nu este pe deplin convertibil cu alte monede de pe piața mondială.

Xi Jinping a vorbit în Arabia Saudită, în cadrul unei vizite de stat, într-un moment de tensiuni sporite între Riad și Washington.

În timpul vizitei președintelui Xi au fost încheiate acorduri de investiții în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari, a declarat duminică Khalid Al Falih, ministrul investițiilor din regat, pentru Bloomberg. El nu a precizat dacă suma include acorduri cu alte țări arabe.