Lifestyle

Procedura de insolvență care te scapă de datorii! Ce trebuie să faci

Datornici, sursa foto profit.ro
sursa foto arhiva companiei

Procedura de insolvență pentru persoanele fizice, inițiată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, oferă sprijin celor care se confruntă cu incapacitatea de a-și achita datoriile, permițându-le să obțină ajutor pentru o parte din acestea.

Persoanele care nu pot recupera capacitatea de a plăti datoriile într-un termen de maxim un an din cauza unor evenimente neprevăzute au dreptul să beneficieze de această procedură. În cadrul acesteia, datoriile sunt reeșalonate. Anumite măsuri, cum ar fi executările silite asupra bunurilor sau creșterea dobânzilor și a penalităților, sunt suspendate.

„Se acordă o a doua șansă datornicilor de bună-credință, oferindu-le protecție în fața creditorilor. Prin bună-credință se înțelege faptul că debitorul nu a ajuns în situația de a fi insolvent sau de a nu-și mai putea plăti datoriile din culpă proprie, din neglijență gravă sau cu intenția de a frauda pe viitor. Un al doilea avantaj pentru debitori este faptul că executările silite vor fi suspendate pe parcursul procedurii.

Pentru debitor, pe parcursul procedurii de insolvență se suspendă și curgerea dobânzilor, penalităților și majorărilor de întârziere. În timp în care acesta poate propune eșalonarea datoriilor pe baza unui plan de redresare, a unui plan de rambursare, chiar o reducere a acestora de comun acord cu creditorii săi”, potrivit Infofinanciar.