Actual Lifestyle

Procesul în care Simona Halep e acuzată de dopaj, dat peste cap de dezvăluiri de ultim moment

Procesul în care Simona Halep e acuzată de dopaj, dat peste cap de dezvăluiri de ultim moment
gsp.ro

Singurul expert român acreditat de circuitul feminin WTA să efectueze teste doping, a declarat că „fabricanții procesează intenționat substanțe interzise în suplimentele nutritive!”.

Suplimentele proteice pentru Simona Halep, produse la 2.950 de kilometri

Compania care produce suplimentele proteice pentru Simona Halep, într-o afacere anuală de 11 miliarde de euro, se află la 2.950 de kilometri, iar jurnaliștii Prosport au ajuns acolo.

Sub anonimat, specialistul român în teste doping a precizat următoarele: „Contaminările suplimentelor nu sunt întâmplătoare! Fabricantul de suplimente nutritive apelează la tertipul de a introduce substanțe care îmbunătățesc performanța sportivă pentru ca produsele lui să fie cumpărate!”.

Românul a făcut dezvăluiri (în baza contractului de confidențialitate cu organismele mondiale din sport), privind lipsa de scrupule a marilor comercianți care își permit să angajeze biochimiști, biologi moleculari și celulari, medici, farmaciști și experți în științele sportului pentru a crea autentice laboratoare clandestine.

Această dezvăluire, obținută de Pro Sport, aruncă, pur și simplu, în aer, întregul proces de dopaj în care este acuzată sportiva noastră, Simona Halep.

O nouă cale de atac

Pentru a justifica prezența cantității infime de „Roxadustat” în corpul ex-numărului 1 mondial la 29 august 2022, avocații români și străini angajați de Simona Halep, precum și agenția delegată să identifice posibila contaminare a produselor ingerate de Simona la „US Open” au o nouă cale de atac.

Cercetătorii care au identificat foarte rarele cazuri de dopaj cu medicamentul răspândit în ciclism și care este ierarhizat în categoria EPO (n.r. eritropoietină): anduranță, celule roșii, oxigenare rapidă, refacere după efort eficientă, au ajuns la concluzia că „substanțele depistate și care conțineau Roxadustat au fost comandate de pe site-uri din China!”.

Chilianul Carlos Oyarzun și Fabio Taborre (Italia) sunt primii doi sportivi suspendați după ce au fost testați pozitiv cu FG-4592 (Roxadustat): „Trebuie să dovedești în scris faptul că dorești să folosești substanța în scopuri de cercetare”, a precizat specialistul în asistență tehnică.

„Roxadustat nu ar trebui obținut decât cu motive întemeiate, fundamentate de cercetări științifice (n.r. Roxadustat se administrează sub formă de pastilă, spre deosebire de alte substanțe, care sunt injectabile)”, susține reprezentantul companiei care vinde produsul FG-4592.

Mijloace secrete prin care se obțin combinații medicamentoase interzise pentru îmbunătățirea performanțelor

Iar ofițerul doping care a efectuat teste la marile turnee de tenis din România a declarat următaoarele:

  • „Sumele halucinant de mari pe care jucătorii de tenis le câștigă fie și pentru un meci pierdut la un Grand Slam, unde încasează 70.000 de euro, îi fac să riște ca să găsească mijloace secrete prin care să obțină combinații medicamentoase interzise pentru îmbunătățirea performanțelor”,
  • „Roxadustat” a fost adăugat pe lista interzisă a „Agenției Mondiale Anti-Doping” (n.r. WADA) înainte ca medicamentul să fie aprobat în China pentru uz medical la 17 decembrie 2017.

Simona Halep a utilizat trei produse

Și asemenea lui Horia Tecău, Marius Copil, Andy Murray, echipei de ciclism Team SKY (de 6 ori câștigătoare a Turului Franței), loturilor de ciclism ale Statelor Unite ale Americii și Marii Britanii, Simona Halep a utilizat trei produse de bază ale liderului mondial în nutriție sportivă Science in Sport (SiS):

  1. Energy,
  2. Rapid Recovery,
  3. Un amestec unic de concentrat proteic din zer, cea mai mare inovație realizată în domeniu prin tehnologia de ultra-filtrare pentru proteine și aminoacizi cu catenă ramificată-BCAA.

Uimitor este faptul că Patrick Mouratoglou colaborează cu o cu totul altă companie decât cea care fabrică suplimentele utilizate de Halep, într-un orășel a cărui echipa de fotbal a fost prima din Marea Britanie, care a bătut pe Real la Madrid: academia de la Biot a antrenorului româncei folosește produse WELEDA, care se bazează pe principiile antroposofice/naturist-holostice, medicină alternativă inițiată în 1921 și prin care niciun ingredient nu se testează pe animale.

În plus, marea companie elvețiană contractată de Mouratoglou, fondată de un filozof austriac și un medic ginecolog olandez, este cel mai mare concurent al primului sponsor avut în carieră de Halep, antrepriza DEESSE, fondată de prințul Dimitrie Sturdza, românul ajuns căpitan-nejucător al Elveției și care a calificat, pentru prima dată în istorie (în anul 1992) naționala Țării Cantoanelor în finala Cupei Davis, pierdută cu Statele Unite ale Americii, la Fort Worth.

Dezvăluirile expertului român în teste doping

Singurul expert român delegat de toate organismele tenisului mondial să efectueze teste doping a explicat: „Pulberile energetice, gelurile izotonice, batoanele energizante, tabletele de hidratare nu au etichetate toate ingredientele, unele dintre ele fiind interzise. Cu intenție sau fără intenție, sunt introduse în acele suplimente nutritive”.

De asemenea, specialistul român care se ocupă inclusiv de educarea sportivilor în privința utilizării produselor specifice sportului de elită, a dezvăluit că „același produs poate fi găsit în diferite țări atât ca supliment alimentar cât și ca medicament și, de cele mai multe ori, este comercializat sub nume distinct”.

În același context, expertul român în teste antidoping (care i-a luat locul unei bulgăroaice acreditată să facă teste doping la turnee de tenis din România), a declarat că „exigența producției într-o fabrică este disproporționată între medicamente și suplimente. Alt gen de rigori facilitează riscul contaminării  suplimentelor cu substanțe interzise și care nu sunt precizate pe prospect. Contaminările suplimentelor sunt pe steroizi anabolici, androgeni și stimulente”.

Contaminarea de pe liniile de producție

Iar, în scopul reducerii costurilor, producătorii dezvoltă suplimente nutritive, băuturi de refacere, proteine, aminoacizi, electroliți sau vitamine în fabrici de medicamente unde contaminarea pe liniile de producție poate fi frecventă chiar și în configurări standardizate GMP (Good Manufacturing), potrivit prosport.ro.