Lifestyle

Prof. Constantin Dulcan: Lumea asta n-are nicio sansa de supravietuire

Prof. Constantin Dulcan, medic neurolog si psihiatru, a cautat sa inteleaga sensul lumii si a ajuns sa intersecteze stiina cu spiritualitatea si sa demonstreze ca ceea ce gandim creeaza Universul in care existam.

In cadrul unui interviu acordat pentru FabricatinRomania, celebrul medic a vorbit despre necesitatea Bisericii, precizand ca omul si-a pierdut sensul din cauza faptului ca s-a indepartat de Dumnezeu.

– Cand vorbim despre Biserica avem in vedere doua notiuni complementare: biserica inteleasa ca locas de inchinare si acea comunitate de credinciosi care sunt botezati in numele Sfintei Treimi si care impartasesc acelasi sistem de valori, dintre care valoarea suprema e iubirea. Cum vedeti cele doua aspecte ale Bisericii astazi, in calitatea Dvs. de laic?, a fost intrebat prof. Constantin Dulcan.

Asta este una din marile rani pe chipul Bisericii

„Fac perfect distinctia intre biserica luata ca institutie si oamenii care reprezinta Biserica. Oamenii pot gresi si au gresit mult in istorie, dar mai putin in Biserica de Rasarit spre deosebire de Biserica Apusului. Inchizitia nu am inventat-o noi, ortodocsii, ci ceilalti. Si asta este una din marile rani pe chipul Bisericii. Si atunci am spus: pe mine ma intereseaza legea ca esenta, ca obiect, nu amprenta umana care a fost indelung lasata de-a lungul istoriei. Deci, nu includ tot clerul in niste erori pe care le-au facut altii, dimpotriva, stiu ca sunt oameni de mare spiritualitate, de mare onestitate; am in familia mea preoti, stiu ca sunt oameni ca si ceilalti care insa mijlocesc intre Dumnezeu si om, asa cum medicul, in felul lui, intermediaza intre Dumnezeu si om”, a spus prof. Constantin Dulcan.

– In aceasta lume nebuna se mai face auzit glasul Bisericii?

„Biserica astazi, dupa opinia mea, este extrem de necesara pentru ca noi ne aflam intr-un moment in care omul s-a indepartat de Dumnezeu si si-a pierdut sensul. Filozofia materialista a alergarii dupa bani, dupa bunuri, nu numai ca l-a indepartat pe om de Dumnezeu, dar pur si simplu l-a lipsit de sens. Omul nu-si mai vede sensul, nu mai intelege ca acela de langa el e fratele lui. Am uitat cuvantul lui Iisus: voi toti sunteti fiii aceluiasi Tata, asadar frati, si ne ucidem, savarsim tot felul de stupiditati

In momentul de fata omul se afla intr-o mare criza spirituala

Apoi, cand avem puterea, o utilizam in folosul nostru, egoist, si iata lumea a ajuns in acest impas. Opinia mea este ca in momentul de fata omul se afla intr-o mare criza spirituala. Criza lumii este, in primul rand, spirituala, e criza de sistem, de conceptie, de intelegere si lumea asta n-are nicio sansa de supravietuire. Sensul nu poate sa fie decat in ratiunea divina de dincolo de noi, sens descoperit de Iisus si marturisit de cei care s-au aflat in apropierea mortii clinice”, a adaugat prof Constantin Dulcan.

– Asadar, care este sensul?

„Sensul este: cunoasterea si iubirea! Sa-ti iubesti semenul, sa ai compasiune pentru el, sa te gandesti la binele celuilat, la ajutorul lui. Cu aceasta cunoastere, de aici, te duci in planul de dincolo, unde se continua cunoasterea. Omul este o continua cunoastere, ca si Universul, o continua prefacere si evolutie. De aceea eu nu cred intr-un Dumnezeu fix al lui Moise Care S-a revelat acum 4 sau 6 mii de ani. Atunci era o lume simplista, care intelegea putin sensul divinitatii si atunci Dumnezeu aparea amenintator si nemilos. Religia a tinut loc de lege si stiinta in vremuri fara lege si stiinta!

Dupa opinia mea, lumea nu poate iesi din acest impas decat printr-o noua spiritualitate

Legea era Dumnezeu si stiinta era sa tii posturile si sa respecti regulile jocului. Omul de azi e altul, de aceea cred ca Biserica ar trebui sa fie daca nu inainte, macar in pas cu progresul cunoasterii, pentru ca poate oferi imens in pregatirea omului pentru viitor. Dupa opinia mea, lumea nu poate iesi din acest impas decat printr-o noua spiritualitate, o apropiere din nou de Dumnezeu, o revenire la ceea ce Iisus ne-a invatat. El este cel mai modern model pe care omul de azi poate sa-l urmeze, modelul de care a nevoie ca sa poata depasi marea criza in care se afla.

Avem toate nesansele sa redevenim un bulgare de foc cum am fost acum 5 miliarde de ani

Nu avem sanse de-a supravietui daca vom continua sa ne devoram unii pe altii. Daca acum 2000 de ani oamenii se bateau cu o bata si unul se alegea cu capul spart, in clipa de fata, in cazul unui conflict extins nu ar mai ramane nimic pe Pamant. Avem toate nesansele sa redevenim un bulgare de foc cum am fost acum 5 miliarde de ani, daca nu invatam nimic din istorie.”, a conchis celebrul medic.