Social

Programul „Academia emoțiilor”. „Cea mai importantă instituție de învățământ pe care suntem nevoiți să o absolvim”

Programul „Academia emoțiilor”. „Cea mai importantă instituție de învățământ pe care suntem nevoiți să o absolvim”

Programul „Academia emoțiilor”. „Cea mai importantă instituție de învățământ pe care suntem nevoiți să o absolvim”

Conform unui studiu realizat de fondatorii comunității Tikaboo și Social Insights,doar jumătate dintre părinții intervievați consideră că notele sunt importante. Un sfert dintre aceștia sunt de părere că există o legătură directă între performanța școlară și succesul din viața de adult a copilului.

Iar rezultatul cel mai surprinzător în constituie faptul că 75% dintre părinții intervievați sunt de părere că performanțele școlare nu contează pentru succesul în viața de adult.

Această ipoteză este susținută de cercetările specialiștilor din SUA, care plasează inteligența emoțională (EQ) pe un loc superior atât în predictibilitatea unei cariere de succes, cât și pentru împlinirea în plan personal.

În acest context, s-a lansat în România ,,Academia Emoțiilor”, programul prin care copiii între 4 și 12 ani își pot dezvolta inteligența emoțională. Programul durează 7 săptămâni și dezvoltă 7 abilități- cheie: observarea comportamentului, percepția emoțiilor, joaca de-a emoția, înțelegerea emoțiilor, gestionarea acestora, empatia și consumul emoțiilor.

,,Suntem ființe emoționale, iar comportamentul nostru este un efect a ceea ce simțim. Din acest motiv, școala emoțiilor este cea mai importantă instituție de învățământ pe care suntem nevoiți să o absolvim cu toții. Așa a luat naștere acest program.

Simplul fapt că înțelegem cum funcționăm ne oferă oportunitatea de a construi exact comportamentul pe care noi ni-l dorim. Iar orice copil merită oportunitatea de a se folosi de emoții pentru a-și atinge potențialul real, în loc să rămână blocat dacă nu știe cum să le gestioneze și să le consume”, spune Florin Alexandru, analist comportamental, fondator Tikaboo și creator al Academiei emoțiilor.

Florin Alexandru, analist comportamental: „Inteligența emoțională este  locomotiva întregului comportament uman” – Elita Romaniei

Ce conține programul „Academia emoțiilor”?

Fiecare modul cuprinde șapte povești pe care părinții le vor citi împreună cu cei mici, urmate de câte un exercițiu sub formă de joc ce va fixa abilitatea la care fac referire poveștile. Exemplele practice din viața de zi cu zi îl vor determina pe copil să facă asocieri directe cu ceea ce i se întâmplă zilnic și să-și însușească abilitatea cu mai multă ușurință.

De asemenea, pentru a facilita procesul de învățare, vor exista scurte materiale video de ghidaj atât pentru copii, cât și pentru părinți, precum și un grup dedicat, unde părinții pot primi lămuriri suplimentare.

Costul programului este de 490 lei, iar la 9 programe achiziționate, creatorii Academiei emoțiilor vor oferi oportunitatea unei familii defavorizate de a-și dezvolta abilitățile emoționale, oferind acces gratuit la toate programele din portofoliu.

Cine poate participa la programul „Academia emoțiilor”?

Creatorii programului și-au propus ca, tot din din vânzările generate, să pună la dispoziția acestor familii, în mod gratuit, un smartphone sau o tabletă conectate la internet pentru a facilita accesul acestora nu doar la programe, ci și la tehnologie și informație.

,,Ne propunem ca, în doi ani, să ajutăm 10.000 de astfel de familii să aibă acces la educație continuă și să ofere șansa copiilor lor la un viitor mai”, mai spune Florin Alexandru.

Printre beneficiile absolvirii Academiei emoțiilor se numără: înțelegerea propriului comportament, creșterea încrederii în propria persoană, dezvoltarea empatiei și rezilienței, gestionarea corectă a emoțiilor, dezvoltarea motivației intrinseci și a gândirii constructive, asumarea propriilor alegeri și a comportamentului, precum și o relație armonioasă cu propria persoană.

Programul nu se adresează doar celor mici, ci este un instrument util întregii familii, prin care părinții își pot gestiona frica de eșec și, în loc să o transmită copiilor, îi pot sprijini pe aceștia să își exprime adevăratul potențial.