Social

Programul „Masă Sănătoasă” oferă elevilor 15 lei pe zi! Când începe

Programul Național „Masă sănătoasă” continuă să sprijine sute de mii de elevi din România. În anul 2024, aceștia vor beneficia în continuare de o masă caldă.

Inițiativa, detaliată în proiectul de Hotărâre de Guvern privind Programul Național „Masă Sănătoasă” (PNMS), pus în consultare publică de Ministerul Educației, propune asigurarea unei mese calde sau a unui pachet alimentar, având un plafon zilnic de 15 lei/beneficiar.

Programul „Masă Sănătoasă”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat acest program la începutul anului școlar 2023-2024.

„Rezolvarea unor provocări recurente ale sistemului constituie o prioritate a mandatului meu. Astfel, urmărim ca 1.000.000 de elevi să beneficieze de o masă în fiecare zi la școală”, a spus Ligia Deca.

Art. 77 din legea învățământului preuniversitar prevede: „Începând cu anul școlar 2023-2024, la nivelul sistemului național de învățământ se derulează Programul național „Masă sănătoasă”, PNMS, pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor. PNMS va fi generalizat la nivelul întregii țări pentru toți beneficiarii primari până la debutul anului școlar 2029-2030”.

Procedura implică selecția școlilor de către Inspectoratele Școlare Județene/Al Municipiului București (ISJ/ISMB). Selecția se face pe baza unor criterii axate pe reducerea riscului de excluziune și abandon școlar. După selectare, directorul școlii propune tipul de suport alimentar. Acesta poate să fie masă caldă sau pachet alimentar, Propunerea trebuie aprobată de consiliul de administrație al școlii și de Consiliul local.

Autoritățile locale gestionează apoi atribuirea contractelor de furnizare/servicii pentru masa caldă sau pachetele alimentare. Finanțarea este asigurată de primării.

Implementarea programului este monitorizată de inspectoratele școlare, care desemnează un responsabil de program pentru a asigura succesul și eficiența acestuia.

Ce vor primi elevii?

Prin această inițiativă, elevii vor primi sprijin alimentar adaptat, contribuind la o alimentație sănătoasă prin furnizarea de mese calde sau pachete alimentare, cu o valoare zilnică de 15 lei/beneficiar.

a) „masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;

b) masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop.c) pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering, potrivit DailyBusiness.