Social

Programul Național Casa Eficientă Energetic: Cine primește 72 de mii de lei

Programul Național Casa Eficientă Energetic Sursa foto Antena 3 CNN
sursa foto arhiva companiei

Potrivit unei comunicări oficiale a Guvernului, se pune la dispoziția cetățenilor o sumă generoasă de 72.500 de lei, oferită de stat. Banii sunt pentru a susține renovarea locuințelor. Proiectul este denumit „Programul Național Casa Eficientă Energetic”.

Proiectul va fi gestionat printr-o platformă web dezvoltată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Programul Național Casa Eficientă Energetic

Acest program se concentrează pe îmbunătățirea performanței energetice a locuințelor, în special în ceea ce privește aspectul exterior. Lucrările pot include izolarea termică a pereților exteriori și a fațadei, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu materiale termoizolante, precum și izolarea termică a acoperișului și planșeului. În plus, pentru proprietarii vulnerabili, se oferă posibilitatea montării unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net.

Un aspect esențial al acestui program este reducerea consumului de energie cu cel puțin 30% și reducerea emisiilor de CO2. Pentru anul în curs, se planifică publicarea Ghidului Solicitantului, promovarea programului și pregătirea apelului de proiecte în trimestrul al patrulea.

Cum funcționează programul

Pentru implementarea acestui mecanism, există două axe distincte:

Axa I se concentrează pe renovarea energetică și instalarea de panouri fotovoltaice pe clădirile rezidențiale unifamiliale ale persoanelor vulnerabile din punct de vedere financiar. Aceasta beneficiază de o alocare de 267.000.000 de euro, reprezentând 50% din totalul investiției.
Axa II se axează pe renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale ale persoanelor fizice. De asemenea,  axa a IIa se bucură de o alocare de 267.000.000 de euro, echivalentul a 50% din investiție.
Atât în cadrul primei axe, cât și al celei de-a doua, voucherul oferit este de 70.000 de lei. În plus se asigură un voucher suplimentar în valoare de 2.500 de lei. Voucherul poate fi folosit pentru evaluările tehnice necesare pe parcursul proiectului.

Atât în cadrul primei axe, cât și al celei de-a doua, valoarea voucherului acordat este de 70.000 de lei, iar în plus, se oferă un voucher suplimentar în valoare de 2.500 de lei, care poate fi utilizat pentru evaluările tehnice necesare în cursul proiectului. Aceste informații au fost furnizate și confirmate de mediaflux.ro, reprezentând o inițiativă semnificativă pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor din România.