Lifestyle

Proprietățile dovleacului, vedeta de Halloween. Este o sursă de vitamine și antioxidanți

Proprietățile dovleacului, vedeta de Halloween. Este o sursă de vitamine și antioxidanți

Proprietățile dovleacului, vedeta de Halloween. Toamna este unul dintre anotimpurile cele mai bogate în fructe, legume sau legume, iar rafturile supermarketurilor și legumelor sunt umplute cu produse precum cartofi dulci, mătg, varză, broccoli, sfeclă sau dovleac.

Acesta din urmă, cu culoarea sa unică și aroma deosebită, este una dintre vedetele sezonului. Dovleacul, pe lângă faptul că este unul dintre cele mai populare elemente decorative în perioada sărbătorii de Halloween, este un aliment care oferă o multitudine de nutrienți benefici organismului.

Un aliment cu proprietăți antioxidante și digestive

Are nutrienti importanti precum proteine ​​si substante precum vitamina C si carotenoizi, esentiali pentru starea buna a organismului. Ideal pentru prepararea rețetelor delicioase, acest fruct conține o contribuție redusă de calorii (15 kcal la 100 de grame consumate) și grăsimi (0,2 g), deoarece este compus în mare parte din apă (aproximativ 96 g), cum ar fi și așa cum se subliniază în Nutriția Spaniolă. Fundația (FEN).

Pe de altă parte, este bogat în vitamine, fibre și conține proprietăți antioxidante puternice care împiedică îmbătrânirea celulelor. Cei mai proeminenti carotenoizi cu activitate provitaminei A sunt luteina, b-criptoxantina, beta-carotenul si zeazantin.

Deoarece are o cantitate redusă de carbohidrați și grăsimi și este compus în principal din apă, conține proprietăți de curățare, diuretice și digestive, după cum a subliniat nutriționistul din Complexul Spital Ruber Juan Bravo și Spitalul Universitar Quirónsalud Madrid, Elena Pérez Montero, în canalul Quirónsalud.

Dovleac, bogat in vitamina C

La fel, expertul în nutriție arată că cantitatea mare de vitamina C prezentă în dovleac „acționează asupra sintezei colagenului, într-o bună formare a oaselor și a dinților și în producerea globulelor roșii”.

Contribuția mare a carotenoizilor cu activitate provitaminei A, precum beta-carotenul, contribuie la îngrijirea pielii, a ochilor, a sistemului imunitar și a mucoaselor noastre.