Social

Prosumatorii români, vizați de ANRE! Se propun măsuri drastice

ANRE
sursa foto arhiva personala

Va trebui să se impună, prin intermediul unei legislații corespunzătoare, un prag pentru puterea instalată în capacitățile de producție de energie electrică ale prosumatorilor, luând în considerare nivelul lor de consum. Această necesitate a fost subliniată de George Niculescu, președintele ANRE.

El a avertizat asupra creșterii tot mai frecvente a situațiilor în care românii instalează panouri fotovoltaice cu capacități mult peste necesarul locuințelor lor. Acest lucru se întâmplă cu scopul de a obține profit.

ANRE propune limitarea consumului de energie electrică

„Nu cred în supradimensionarea instalațiilor de producere în așa fel încât să monetizezi excesiv această energie produsă. Măsura de încurajare a prosumatorilor a fost una de eficiență energetică, de reducere a costurilor. Măsura a ajutat la reducerea facturilor la utilități. Observ însă astăzi situații în care, dacă am un consum de 5 kW aprobat prin ATR, iar acoperișul îmi permite să instalez 20 kW, instalez 20 kW și ajungem la situația în care al zecelea vecin de pe stradă nu se mai poare racorda, sau dacă se racordează, va avea o problemă cu rețeaua de joasă tensiune”.

El a subliniat necesitatea unui prag de putere adaptat la consumul prosumatorilor. „Nu vrem să stopăm, să descurajăm fenomenul, dar trebuie să-l facem unul corect. El trebuie să aibă ca scop eficiența energetică, nu extra-monetizarea unei situații”, a spus Niculescu.

De asemenea, creșterea rapidă a numărului de prosumatori conectați la rețelele electrice este privită ca o evoluție pozitivă. Dar trebuie să se țină cont că a fi prosumator înseamnă să acoperi propriul consum de energie electrică. Nu să devii un producător comercial de energie electrică fără licență și fără obligațiile impuse de aceasta.

Prosumatorii nu trebuie să urmărească profitul

Dana Dărăban, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a vorbit la rândul său despre această situație.

„Cadrul de reglementare și programele guvernamentale de sprijin, fără precedent în ceea ce privește valoarea și numărul de beneficiari, au dus la o creștere semnificativă în ultimul an a numărului de prosumatori și a capacității instalate în centralele lor. Până la sfârșitul anului 2023, se prevede o creștere semnificativă, chiar cu două cifre. Vestea bună este că această creștere investește în capacitatea de a produce pentru consumul propriu.”, a spus Dana Dărăban.

Ea a adăugat că soluția ar fi să se aprobe o putere instalată care să nu depășească semnificativ necesarul de consum al gospodăriei respective atunci când un potențial prosumator decide să instaleze panouri fotovoltaice acasă. „Capacitatea de producție fotovoltaică trebuie să fie dimensionată în funcție de această necesitate. Eventual cu un mic surplus pentru utilizarea, de exemplu, în încărcarea unei mașini electrice. Acesta ar fi un abordaj corect. Puterea aprobată trebuie să țină cont de consum și să nu ne îndepărtăm de conceptul de prosumator. Trebuie să ajutăm clienții să înțeleagă că a fi prosumator nu este o afacere în care să câștigi bani în plus. Este o modalitate de a-ți acoperi costurile constante cu energia. Ca prosumator, economisești bani, nu adaugi venituri”, a explicat directorul executiv al ACUE, potrivit Profit.