Actual

Românii primesc granturi de 10000 de euro! Guvernul propune o nouă finanțare pentru panouri fotovoltaice

panouri fotovoltaice, sursa foto cbc.ca
Sursa foto: cbc.ca

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că guvernul va prezenta Comisiei Europene până la finalul acestei luni noul plan REPowerEU, în valoare de 1,4 miliarde de euro. Noua versiune a planului REPowerEU are ca scop îmbunătățirea nivelului de independența energetică a persoanelor fizice din România și va acoperi achiziția de panouri fotovoltaice, precum și realizarea lucrărilor de eficientizare termică a locuințelor.

Astfel, REPowerEU va permite dezvoltarea de ecosisteme de producție și de stocare a energiei curate. Principalele direcții de investiții susținute vor fi încurajarea achiziționării și instalării de panouri solare și baterii pentru stocarea energiei, componentă care va beneficia de o alocare de aproximativ 600 milioane de euro va fi alocată, precum și susținerea măsurilor de eficientizare energetică a locuințelor, care va beneficia de un buget 500 milioane de euro.

60.000 de gospodării vor beneficia de sprijin

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, în versiunea actuală a planului REPowerEu, aproximativ 60.000 de gospodării din România vor putea beneficia de sprijin pentru achiziționarea de de panouri solare şi baterii.

„1,1 miliarde de euro pentru români pentru panouri fotovoltaice şi eficientizarea energetică a locuinţelor! Noul plan REPowerEu, în valoare totală de 1,4 miliarde de euro, pe care îl vom trimite la Comisia Europeană până la sfârşitul lunii august va fi axat pe programe dedicate direct românilor! Concret, vor fi peste 600 de milioane de euro pentru achiziţii de panouri solare şi baterii pentru stocare a energiei. Aproximativ 60 de mii de gospodării vor putea accesa acest program, iar valoarea fiecărui grant va fi de aproximativ 10 mii de euro cumulat. În paralel, alţii 500 de milioane de euro vor merge pentru amenajarea locuinţelor în vederea reducerii consumului de energie şi implicit a facturilor cu până la 30%. Iar o pondere semnificativă dintre aceşti bani va fi alocată ţintit către populaţia vulnerabilă şi cei din mediul rural”, a posta Marcel Ciolacu pe contul de Facebook.

Un plan care ține cont de necesitățile oamenilor

Conform datelor Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, REPowerEU aduce României o finanțare nouă de 1.440.391.220 euro, din care 1.397.228.597 euro alocare RePowerEU și 43.162.623 euro rezerva de ajustare la BREXIT. Finanțarea este destinată investițiilor strategice în domeniul cheie al siguranței energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producție și stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice).

Setul de măsuri propuse (economisirea energiei, diversificarea capacităților de producție, asigurarea lanțului de aprovizionare etc.) va avea rolul de a consolida reziliența sistemului energetic național cu impact pozitiv în sprijinirea accelerării tranziției Europei la o energie curată.

„Asta înseamnă să faci un plan în care să ţii cont de necesităţile oamenilor şi nu de interese personale sau de grup aşa cum s-a întâmplat în trecut atunci când acest plan a fost respins de Comisie! Şi am încredere că ministrul Fondurilor Europene va obţine la Bruxelles ceea ce trebuie pentru români şi pentru România”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, citat de Antena 3 CNN.