International

Protejarea pădurilor tropicale: Liderii amazonieni cer ajutorul țărilor bogate

Protejarea pădurilor tropicale: Liderii amazonieni cer ajutorul țărilor bogate
sursa foto life.ro

Liderii amazonieni au cerut țărilor bogate să îi ajute să dezvolte un plan de tip Marshall pentru a proteja cea mai mare pădure tropicală din lume, dar nu s-au angajat să oprească defrișările în această zonă până în 2030, pe fondul diviziunilor legate de extracția de petrol.

Într-o declarație comună la finalul unui Summit de două zile desfășurat miercuri în orașul brazilian Belém, cele opt țări sud-americane care adăpostesc pădurea amazoniană au declarat că asigurarea supraviețuirii acesteia nu poate depinde doar de ele, deoarece resursele din pădure sunt consumate la nivel mondial.

Necesitatea protejării pădurilor tropicale

Membrii Organizației Tratatului de Cooperare în Amazon nu au convenit asupra unui angajament comun de a pune capăt defrișărilor în acest deceniu, care fusese așteptat în perioada premergătoare reuniunii regionale. Țările nu au reușit să ajungă la o poziție unitară cu privire la rolul industriilor extractive din regiune, cum ar fi  petrolul și mineritul, care sunt principalii factori de distrugere a acesteia. Dar au semnalat că vor colabora pentru a asigura supraviețuirea pădurii prin dezvoltare economică durabilă, făcând apel la resurse suplimentare din partea țărilor industrializate, cu scopul de a face acest lucru înainte de Cop28. În ultimele 12 luni, Brazilia și Columbia au raportat o scădere a ratelor de defrișare sub noua conducere.

În declarație, liderii amazonieni au solicitat reducerea datoriilor în schimbul unor acțiuni în domeniul climei. Au convenit să consolideze cooperarea regională în materie de aplicare a legii pentru a lua măsuri împotriva încălcărilor drepturilor omului, a exploatărilor miniere ilegale și a poluării. De asemenea, au îndemnat țările industrializate să respecte obligațiile de a oferi sprijin financiar țărilor în curs de dezvoltare. Președintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, le-a spus delegaților la închiderea Summitului: „Pădurea ne unește. Este timpul să privim în inima continentului nostru și să ne consolidăm, odată pentru totdeauna, identitatea amazoniană. Amazonul este pașaportul nostru pentru o nouă relație cu lumea, o relație mai simetrică, în care resursele noastre nu sunt exploatate în beneficiul câtorva persoane, ci mai degrabă valorificate și puse în slujba tuturor.”

Președintele columbian, Gustavo Petro, a cerut să se pună capăt căutării de combustibili fosili în Amazon, care sunt principalul motor al încălzirii globale, dar Brazilia, Venezuela și alți producători de petrol nu au fost de acord. Până în prezent, Lula nu a adoptat o poziție definitivă cu privire la petrol, în timp ce compania braziliană de stat Petrobras solicită permisiunea de a explora petrolul în apropierea gurii fluviului Amazon. Guyana este pe cale să devină un mare producător de petrol în următorii ani. „O junglă care extrage petrol este posibil să se mențină o linie politică la acest nivel? Să pariezi pe moarte și să distrugi viața?” a declarat Petro în cadrul reuniunii, discutând despre modalitățile de a ajuta la reîmpădurirea pășunilor și plantațiilor care au fost defrișate anterior.

Temperaturi record și încălzirea globală

Marcio Astrini, secretarul executiv al grupului Climate Observatory, a declarat că are sentimente diverse despre o declarație care a fost mai vagă decât sperau mulți ecologiști. „Este un prim pas. A fost important ca acești lideri să se întâlnească, dar nu sunt prea multe lucruri concrete acolo. Este o listă de promisiuni foarte generice. A lipsit ceva mai energic. Trăim într-o lume care se topește. Batem recorduri de temperatură tot timpul. Cum se poate ca într-o declarație de 22 de pagini, președinții a opt țări amazoniene să nu poată spune clar că trebuie să se oprească defrișările?” a explicat Astrini, conform The Guardian .