Diverse

O mină din Rusia are cea mai mare pondere asupra încălzirii globale, prin metanul emis

O mină din Rusia are cea mai mare pondere asupra încălzirii globale, prin metanul emis
impact.ro

Din îndepărtata Rusie, dintr-o mină de cărbune ies cantități uriașe de metan, cel mai periculos gaz cu efect de seră, care poate accentua fenomenul încălzirii globale.

Aceasta este considerată cea mai mare „scurgere” de metan depistată vreodată dintr-un singur loc.

Potrivit noilor date de la GHGSat, o companie care folosește sateliți pentru a monitoriza din spațiu scurgerile de metan:

 • mina Raspadskaya din regiunea Kemerovo, aflată în sudul Rusiei, eliberează aproape 90 de tone de metan /oră,.
 • au fost depistate 13 degajări de metan distincte în timpul trecerilor sateliților pe 14 ianuarie 2022
 • au fost obervate mai multe degajări la date ulterioare.

Miercuri, 15.06.2022, potrivit digi24.ro, Stephane Germain, fondatorul și președintele GHGSat, a declarat pentru CNN că:

 • scurgerea de pe 14 ianuarie 2022 nu a fost un incident singular
 • au fost detectate scurgeri consistente de la instalație în ultimele 5 luni
 • „Găsim scurgeri mari peste tot în lume, însă aceasta a ieșit în evidență”
 • această scurgere este cea mai mare înregistrată vreodată și care a fost urmărită la sursă.
 • dacă emisiile continuă în același fel timp de 1 an de zile, mina va emite mai mult de 764.000 de tone de metan, echivalentul cantității de gaze naturale necesare alimentării a 2,4 milioane de gospodării timp de 1 an.

Compania care operează mina, Raspadskaya, nu a răspuns solicitărilor CNN la momentul publicării articolului, citează digi24.ro

Sursa și utilizările metanului

După dioxidul de carbon, pe locul doi, metanul contribuie cel mai mult la schimbările climatice provocate de oameni.

Metanul este principalul component al gazelor naturale care este folosit pentru a încălzi casele și pentru gătit și se poate scurge din mine de cărbune, exploatații de petrol și gaze precum și din conducte care transportă combustibili fosili.

Totodată, metanul este emanat și din gropile de gunoi și agricultură, eructațiile vacilor fiind una dintre cele mai mari surse din acest domeniu.

Mult timp, metanul a fost trecut cu vederea ca fiind o problemă, deoarece emisiile totale sunt semnificativ mai mici decât cele de CO2.

Metanul are de aproximativ 80 de ori mai multă putere de încălzire pe termen scurt decât dioxidul de carbon, potrivit Panelului Interguvernamental ONU pe Schimbări Climatice, concentrația de metan din atmsoferă fiind mai mare acum decât a fost vreodată în ultimii cel puțin 800.000 de ani.

Potrivit Germain, citat de digi24.ro, se arată că:

 • „Uitându-ne dintr-un alt unghi, metanul este cel mai rapid câștig al lumii”.
 • „Dacă putem găsi sursele de metan din jurul lumii, poate avea un impact foarte mare pe termen scurt asupra schimbărilor climatice. Și de aceea este atât de important pentru noi să găsim sursele și apoi să lucrăm cu operatorii și cu reglementatorii pentru a găsi moduri de a reduce acele emisii”.

Nivelul emisiilor de metan, în creștere

Concentrațiile de metan din atmosferă au crescut rapid în ultimul deceniu, cu rate medii de creștere pe cinci ani care acum se întrec cu cele văzute în anii ’80.

Cum este detectat metanul

Metanul este dificil de detectat deoarece este invizibil și inodor. GHGSat folosește 6 sateliți cu spectrometre de înaltă rezoluție care fac metanul vizibil și pot arăta sursa exactă a scurgerilor.

Ce explicații dau specialiștii

Germain a explicat că :

 • „Fiecare gaz din atmosferă absoarbe lumina la o anumită lungime de undă, fiecare gaz are o «amprentă spectrală» iar spectrometrul caută acele amprente”.
 • scurgerea din Rusia se potrivește cu tendința mai mare pe care compania o vede în întrega lume.
 • „Emisiile din extracția cărbunelui au crescut semnificativ în ultimul an. Am văzut asta în China. Am văzut asta în Rusia. Am văzut asta în SUA. Am văzut asta în Australia și atât de sistematic, pentru noi, indică o creștere a producției de cărbune”.
 • „Țările care au resurse de cărbune sunt probabil foarte interesate în a avea surse alternative de energie care au un cost mai scăzut decât prețul de acum al gazului. Asta este ceea ce credem că vedem și sincer este foarte regretabil”

Totodată, GHGSat a spus că emisiile mari de metan din Mina Raspadskya ar putea fi intenționate și legate de siguranța de la mină. Aceștia spun că metanul este un produs secundar care nu poate fi evitat în cadrul mineritului, odată cu pungile de gaz emise în timpul procesului de extracție.

De asemenea, o mare acumulare de metan în tunelurile subterane ar putea fi extrem de periculoasă deoarece metanul este exploziv. De exemplu, în anul 2010, o explozie a gazelor din mina Raspadskaya a ucis mai mult de 60 de oameni.

Oamenii de știință au avertizat că metanul din atmosferă trebuie redus repede dat fiind faptul că Planeta se apropie rapid de încălzirea cu 1,5 grade Celsius, peste nivelurile de dinaintea apariției industriei.

Cele 1,5 grade au fost identificate ca fiind un prag critic, iar menținerea acestei încălziri pe cât de aproape posibil de acest punct este ținta cheie a acordului reper privind clima, semnat la Paris.