International

Proteste masive în Georgia! Vladimir Putin își pierde influența în fostele republici sovitetice

proteste in Georgia; sursă foto: digi24.ro.
FOTO: digi24.ro

Mii de persoane au manifestat în Tbilisi în cursul nopții, fluturând steaguri ale UE și înfruntând poliția în semn de protest față de o lege controversată despre care președintele Georgiei spune că este „dictată de Moscova”. Protestatarii au scandat „Jos legea rusă” în timp ce se luptau cu  forțele de ordine puternic  înarmate. Oamenii legii au folosit tunurile de apă.

Proiectul de lege, care a trecut marți seară de prima lectură în parlamentul georgian cu o majoritate confortabilă de 76-13, ar impune tuturor organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”, în caz contrar riscând amenzi mari.

Proteste ample în Georgia din cauza unei legi pro-Rusia

Proiectul de lege mai trebuie să treacă prin a doua și a treia lectură, dar are sprijinul partidului de guvernământ și se așteaptă ca parlamentul să îl aprobe. Legea amintește de o serie de acte legislative similare adoptate de Kremlin sub conducerea lui Putin. În 2012, președintele rus a semnat o lege care înăsprește controalele asupra grupurilor de apărare a drepturilor civile finanțate din străinătate, care a fost văzută ca o încercare de a reprima disidența.

În iunie anul trecut, Duma rusă (n.r. Parlamentul Rusiei) a aprobat un alt proiect de lege care impune restricții draconice asupra persoanelor și organizațiilor „aflate sub influență străină”. Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, care se află în SUA pentru o vizită oficială, a criticat proiectul de lege. „Această lege, de care nimeni nu avea nevoie, nu vine de nicăieri. Este ceva dictat de Moscova”, a declarat Zourabichvili într-un discurs video.

„Georgia care își vede viitorul în Europa nu va permite nimănui să îi ia acest viitor”, a adăugat președintele Georgiei, promițând să se opună prin veto legii. Însă, Parlamentul are dreptul de a o anula. Scenele cu mii de georgieni pe străzi fluturând steagul albastru al UE au evocat imagini care au curs din Kiev în timpul revoluției Euromaidan.

Acțiunea a început în noiembrie 2013 ca răspuns la decizia președintelui de atunci, Viktor Ianukovici, de a suspenda discuțiile privind un acord de asociere cu UE în favoarea unor legături mai strânse cu Rusia.

 Georgia seamănă din ce în ce mai mult cu Ucraina anului 2014

Aceste demonstrații au devenit violente la sfârșitul lunii noiembrie 2013, când poliția a atacat protestatarii pașnici din Piața Independenței, după care, în februarie 2014, lunetiștii au deschis focul și au ucis zeci de ucraineni. În urma consecințelor, Ianukovici a fost forțat să părăsească țara, iar Putin a trimis trupe în Crimeea.

Invazia Rusiei în Ucraina a creat temeri tot mai mari de interferență din partea Moscovei în fostele republici sovietice, mai ales în Republica Moldova, al cărei președinte pro-UE a expus public planurile Kremlinului de a răsturna guvernul. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a criticat, de asemenea, proiectul de lege, pe care l-a numit „o evoluție foarte proastă pentru Georgia și pentru poporul său”.

Această lege este incompatibilă cu valorile și standardele UE”, a spus Borrell într-o declarație.  „Adoptarea sa finală poate avea repercusiuni grave asupra relațiilor noastre.” Georgia a depus cererea de aderare la UE în martie anul trecut, dar nu a primit statutul de candidat, și va trebui să implementeze mai întâi mai multe reforme, inclusiv consolidarea independenței sistemului judiciar al țării.

De asemenea, guvernul se află sub presiune pentru a-l elibera, pentru tratament, pe fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, deținut la Tbilisi de mai bine de un an și care pare să se afle într-o stare de sănătate precară.

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de georgieni se tem că guvernul lor se apropie mai mult de Moscova, sub conducerea partidului aflat la putere din 2012. Fondatorul partidului, fostul președinte și fost prim-ministru Bidzina Ivanishvili, are legături strânse cu Rusia, unde și-a construit averea în anii 1990.

În mod oficial, miliardarul nu mai este implicat în politică, dar este considerat în continuare ca fiind cel care trage sforile și este considerat responsabil pentru încarcerarea lui Saakașvili. Principalul partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită, a anunțat că va organiza miercuri după-amiază noi proteste pe bulevardul Rustaveli, una dintre principalele străzi din Tbilisi, unde se află parlamentul georgian, potrivit politico.eu.

„În fiecare zi va fi așa”, a declarat liderul opoziției Nika Melia, potrivit agenției de presă georgiene InterPressNews. „Nu contează de câte ori ne vor dispersa, nu contează cât de mult gaz vor folosi, ne vom aduna din nou și din nou, și ar trebui să fim din ce în ce mai mulți”.