Actual International

Rusia reface și construiește noi tranșee în Crimeea pe fondul retragerii umilitoare de la Herson

Rusia reface și construiește noi tranșee în Crimeea pe fondul retragerii umilitoare de la Herson
foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Contraofensiva reușită a Ucrainei a trimis înapoi o parte din forțele rusești, iar acum, la Herson, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat retragerea de pe malul vestic al râului Dnipro. Generalul Serghei Surovikin, care organizează operațiunile Rusiei, a declarat că a fost o „decizie foarte dificilă”.

Președintele Joe Biden a declarat că această retragere arată că armata rusă se confruntă cu „probleme reale”.

Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a avertizat că există „întotdeauna rezistență din partea inamicului”.

Un consilier al biroului lui Zelensky, Mykhailo Podolyak, a scris pe Twitter: „Acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Nu vedem niciun semn că Rusia pleacă din Herson fără a lupta”.

Au apărut acum imagini din satelit care arată că rușii au construit tranșee și le-au restaurat pe cele vechi în partea de nord a Crimeei și în regiunea Herson.

Analistul de informații din surse deschise, Benjamin Pittet, a postat imaginile din satelit pe Twitter, spunând următoarele: „Rusia sapă noi tranșee în nordul Crimeei!”

Rusia a refăcut tranșeele de la punctul de control Chonhar, între Crimeea și regiunea Herson. De asemenea, au fost construite noi tranșee.

Regiunea ocupată de lângă Armyansk a arătat, la rândul ei, că au fost reparate tranșee vechi și au fost săpate altele noi.

Domnul Pittet a adăugat: „În această imagine, putem vedea un excavator care sapă un nou șanț”.

Imaginile au arătat, de asemenea, că, mai la nord, mai multe poziții defensive au fost restrânse.

În sudul orașului Herson a fost construită o poziție de mari dimensiuni, cu o serie de alte câteva posturi vizibile în zonă.

Analistul a spus: „Construiesc o fortăreață”.

Vestea vine la doar câteva zile după ce rudele rușilor înrolați în război au declarat că trupele sunt obligate să sape tranșee cu mâinile goale.

Ekaterina Brazhnikova, sora unui soldat rus, a declarat pentru Business Insider: „Nu aveau arme, nimic. Li s-au dat patru grenade; au săpat pământul cu mâinile”.

O altă femeie a declarat: „Comandanții au spus că sunteți carne de tun, pentru asta v-au adus aici, oricum vă vor ucide pe toți. Le-au dat o singură lopată pentru 30 de persoane și le-au spus să își sape singuri tranșee.”