Economic

Provocare pentru Florin Cîțu. Economist: Să scoată documentul!

Noua rectificare bugetara

Provocare pentru Florin Cîțu. Adrian Câciu, economist, a lansat o provocare publică pentru ministrul Finanțelor. Iată despre ce e vorba!

Reamintim ca Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a declarat că deficitul bugetar va ajunge la 15 la sută, după ce PSD a votat creşterea pensiilor cu 40 la sută în Parlament.

Provocare pentru Florin Cîțu. „Nu crește nici un deficit la 15% din PIB! Ăsta este un fakenews marca ministrul de finanțe și îl provoc sa prezinte documentul care modifica plafonul soldului nominal al BGC si al deficitului. La fel cum îi recomand să nu mai folosească limbaj de birjar! Putem şi noi, dar ce vină au oamenii să asculte invective?

Disperarea lui vine din faptul că modificarea plafonului datoriei publice și reducerea ei la 40% din PIB îl obligă să nu mai dea dobânzi clientelei bancare, adică să se împrumute în neștire la bănci (a împrumutat într-un de criză cât a împrumutat România în trei ani de criză precedentă).

Cât tupeu să ai să fii și agresiv în situaţia dată?

Și îl obliga sa nu mai facă cheltuieli în neștire şi chiar să vină cu un deficit pe anul 2020 sub 8,6%. De aceea sunt disperați. Aici nu este vorba de bani de pensii. Aici este vorba de alte mize, iar mizele de la rectificarea operata de ministrul finanţelor au fost sa taie de la pensii, dar să cheltuie mai mulţi bani pe alte obiective si să crească deficitul pentru a creşte necesarul de finanțare si implicit profitul băncilor. (veţi vedea la final de an că acest profit este relativ echivalent cu ce s-a tăiat de la pensii, întâmplător sau nu)

Cât tupeu să ai să fii și agresiv în situaţia dată?”, a scris Adrian Câciu pe Facebook.