Actual

Lovitură de la PSD! Social-democrații vor suprataxarea veniturilor anumitor români

măsuri fiscale Sursa foto: e-guvernare
Sursa foto e-guvernare

Partidul Social Democrat a pledat pentru o cotă de impozitare mai mare pentru românii care câștigă mai mult de 25.000 de lei. Suma pe care trebuie să o depășească venitul lunar al unei persoane pentru ca noua propunere de reformă a PSD să fie aplicată, este echivalentă cu salariul lunar al președintelui Klaus Iohannis. Deocamdată nu este clar dacă această clauză va fi adoptată și pentru persoanele angajate în sectorul privat, pe lângă cele de la stat.

Deși liderul PSD, Marcel Ciolacu, recunoaște existența acestei discuții și susține că așteaptă o analiză din partea ministrului de Finanțe, premierul Nicolae Ciucă insistă că nu a existat absolut nicio discuție privind intervenția asupra salariilor din mediul privat.

Crește sau nu impozitul?

„Eu cred că abordarea corectă este zona de impozitare pe praguri, nu pe taxe suplimentare, nu dublă impozitare și aici va veni Ministerul de Finanțe și o să ne prezinte cum sunt veniturile, câte persoane depășesc salariul brut al președintelui. Interesul meu nu este salarizarea din mediul privat. Interesul meu este că există niște excepții care trebuie reglementate, astfel încât să nu mai creăm această ură în societate.

Nu putem să facem cumul de trei pensii cu componentă specială. Există și astfel de situații nu sunt corecte față de societate. Zona de privat nu a fost discutată. A fost vorba de veniturile nu numai de la statul român.

În cazul în care ești pensionar de la statul român și faci un cumul de peste 25.000 tot de la statul român ești secretar de stat și ai și pensie”, a declarat Marcel Ciolacu

Premierul Nicolae Ciucă susține că ar trebui impozitate doar veniturile specifice și că nu se pune problema unor impozite excesive, spunând că: „Așteptăm să se vină cu cu măsura”.

Decizia se va lua săptămâna viitoare

Marius Budăi, ministru Muncii, a comentat și el această chestiune, declarând că: „Nu am avut această discuție, cel puțin la întâlnirile din coaliție care am fost eu, la care am fost eu, dar sunt sigur că dl. ministru de Finanțe, că e politică fiscală, nu e politică de la Ministerul Muncii, cu siguranță vă poate răspunde”.

Ministerul de Finanțe trebuie să facă un studiu amănunțit, ținând cont de sumele de bani care ar fi alocate la bugetul de stat dacă fiecare dintre aceste opțiuni ar fi implementate, în special analiza de constituționalitate și legalitate. Ca urmare, ministrul Finanțelor ar avea la dispoziție doar o săptămână pentru a livra această analiză în contextul acestor discuții.

Doar două noi abordări fiscale pot fi dezbătute, potrivit unor surse din coaliție: fie eliminarea cumulului pensiei cu salariul, fie supraimpozitarea anumitor grupuri demografice.

Potrivit Antena 3, dacă se va decide că interzicerea cumulului salariului cu pensia ar fi cea mai bună soluție, va trebui făcută o analiză a veniturilor.

Doar cei care au un venit lunar de peste 25.000 de lei vor fi afectați de cea de-a doua direcție, care solicită impozitarea.

Situația a fost comentată și de președintele Klaus Iohannis, care a declarat că: „Cred că între timp ar fi un număr considerabil de persoane care au salariul mai mare decât președintele, dar asta este o problemă sistemică și nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuție așezată, pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Așa măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate, dar eu ma aștept de la Coaliție să vină cu o soluție integratoare. Dacă vor să umblam la salarii și impozitare, să o facem pe tot sistemul”, a spus Klaus Iohannis.