Social

Punctul de pensie ajunge la 240 de lei. Câți bani vor primi seniorii lunar

schemă de ajutor de stat Voucherul medical, sursa foto ct100 biletele cfr Plafonul maxim de venituri pentru beneficiarii ajutorului social a fost majorat
sursa foto arhiva personala

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, aproximativ cinci milioane de cetățeni români vor beneficia de majorări semnificative ale pensiilor. Punctul de pensie va cunoaște o creștere notabilă, adăugând 240 de lei la valoarea sa actuală, conform noilor reglementări guvernamentale.

Această inițiativă are drept obiectiv principal reducerea discrepanței dintre pensiile minime și cele medii, care în prezent este de 1.000 de lei. Majorarea se va reflecta în pensiile minime, crescând în conformitate cu rata inflației.

Punctul de pensie crește de la 1 ianuarie

Astfel venitul va fi  majorat cu 151 de lei lunar. Actualmente, pensia minimă în România se situează la 1.125 de lei. Aproximativ un milion de pensionari primesc doar această sumă. Din acești bani, acești bătrâni trebuie să-și acopere toate cheltuielile zilnice, ceea ce presupune un buget de numai 37 de lei pe zi.

În plus, este important de menționat că ajutoarele „one-off” vor fi eliminate începând cu anul următor. Aceste ajutoare puteau adăuga suplimentar până la 1.000 de lei lunar la veniturile pensionarilor cu venituri sub 1.500 de lei lunar.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a confirmat că noua lege a pensiilor va fi pusă în aplicare începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Pensiile cresc cu 13,8%

„La 1 ianuarie, pensiile toate se măresc cu 13,8%, conform legii. Noua lege a pensiilor va intra în vigoare cu 1 ianuarie. Într-un fel, eu am devansat Legea pensiilor prin cererea de plată numărul 4, să încercăm să o finalizăm anul acesta, pentru că erau prea multe jaloane în cererea de plată numărul 4 şi să nu mai păţim cum s-a întâmplat cu jalonul în cererea de plată numărul 3. Nu numai faptul că mai avem foarte puţine jaloane de îndeplinit la cererea de plată numărul 3, am început să închidem foarte multe din cererea de plată numărul 4. Eu legea nu o pitesc, legea va merge în Parlamentul României, pentru că acolo se legiferează”, a transmis premierul României.

Până la sfârșitul lunii următoare, legea pensiilor va trece prin procesul legislativ al Parlamentului. Cu toate acestea, implementarea acestei legi va necesita dezvoltarea unui nou sistem software pentru a asigura o aplicare eficientă. De asemenea, premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că va relua negocierile cu Comisia Europeană pentru a discuta aceste schimbări.

„Am intrat într-o dinamică și eu cred că avem capacitatea ca un Guvern al României să fie eficient. (…) E normal că am trimis un draft la Comisie, este normal ca Comisia să ne dea feedback. O să începem din nou negocierile. Cred că săptămâna aceasta o să ajung şi eu la Bruxelles, o să am o discuţie şi la Comisie. Nu e niciun secret. Chiar mă bucur că reușim totuși să decuplăm din legea salarizării, legea pensiilor și reforma fiscală”, a declarat premierul săptămâna trecută, potrivit Digi24.