Diverse

Putem merge pe bicicletă până în Serbia. Când se deschide punctul de frontieră cu pistă pentru bicicliști

Putem merge pe bicicletă până în Serbia. Când se deschide punctul de frontieră cu pistă pentru bicicliști

Vestea inaugurării unei piste speciale vine pentru bicicliștii care trăiesc în orașele de graniță cu Serbia. Dar pot călători pe noua pistă și oricare alți bicicliști din toată România, pot lăsa mașinile în orașele de frontieră și pot da o fugă cu bicicleta până în Serbia.

Putem merge pe bicicletă până în Serbia. Când se deschide punctul de frontieră cu pistă pentru bicicliști

În weekendul care urmează, zilele de 24-25 septembrie 2022, are loc o excursie cu bicicletele organizată de CJ Timiș până în Serbia, la Zrenjanin, pe pista ce leagă Timișoara de țara vecină. Va fi inaugurat astfel punctul de trecere al frontierei.

Poliția de frontieră deschide în zilele de 24 și 25 septembrie a.c., între orele 8-20, punctul de trecere a frontierei de pe pista de biciclete de pe coronamentul digului Canalului Bega. Excursia cu bicicleta are loc pe toți cei 70 de km de pistă, între Timișoara și Zrenjanin. Trecerea se va face prezentând doar cartea de identitate.

Despre pistă

Pista are o lungime de 37 de kilometri și pornește de la marginea Timișoarei, apoi continuă de-a lungul râului Bega, până la frontiera cu Serbia. Pista de cicloturism a fost realizată prin programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, într-un proiect care a beneficiat de finanțare europeană nerambursabilă de peste 2,3 milioane de euro.

Totodată, pista face parte din ruta EUROVELO 13, lucru care permite aplicarea pentru fondurile din PNRR, pentru lucrări la standarde europene.

În prezent, după cum s-a anunțat în media, CJ Timiș lucrează la îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor de pe traseu, prin avertizarea cu indicatoare și crearea de insule de colectare selectivă a gunoiului.

CJ Timiș împreună cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș și Administrației Bazinală de Apă Banat au încheiat un acord de parteneriat pentru zece ani pentru administrarea pistei de biciclete ce duce spre sârbi. CJ Timiș se va ocupa de reparațiile necesare, inclusiv asfalt, curățenie și refugii.

Cu referire directă la evenimentul de la sfârșitul săptămânii, vicepreședintelui CJ Timiș, Cristian Moș, locurile de cazare și restaurantele din Serbia vor fi pregătite pentru acest eveniment, așteptând vizitatorii și călătorii, pe bicicletă și nu numai.

Foto: pixabay