Social

Raed Arafat a făcut marele anunț! Când scăpăm de mască: ”Începe să dispară treptat, dar cu anumite condiţii”

92,8% din decesele înregistrate au survenit la persoane nevaccinate

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat care va fi momentul când autoritățile vor lua decizia de renunțare la masca de protecție, atât în spațiie deschise, cât și în cele închise.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că purtarea măștii de protecție este recomandată până atingem procentul de vaccinare a populației de 60-70%.

„La acest moment, din datele pe care le avem, încă putem transmite mai departe. Încă putem să fim infectaţi, chiar dacă nu facem boală în fază avansată pentru că, să zicem, ne-am vaccinat. Deci vaccinarea în primul rând protejează fiecare individ ca persoană, dar vaccinarea colectivă, mai ales după ce am ajuns la un anumit procent, protejează comunitatea. Până nu atingem acest procent de 60-70 la sută din populaţie, normal că purtarea măştii este recomandată.

”E o măsură de a-i proteja pe ceilalţi, de a ne proteja”

Dacă vor apărea alte probe, vom afla de ele, plus că e foarte greu să pui situaţia în stradă şi să spui că cei care v-aţi vaccinat nu purtaţi mască, cei care nu v-aţi vaccinat, purtaţi, pentru că asta înseamnă că automat trebuie să legitimezi oamenii şi să dovedeşti că unii s-au vaccinat, alţii nu. E o măsură de a-i proteja pe ceilalţi, de a ne proteja, dar ştiind că dacă ne infectăm rămânem într-o formă uşoară a bolii”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

”Va fi o dispariţie treptată a regulilor”

Șeful DSU a explicat că se va renunța la purtarea măștii de protecție, treptat. Raed Arafat este de părere că în momentul în care vom ajunge la un procent de vaccinare mai mare şi la reducerea răspândirii virusului într-un mod semnificativ, vor începe discuțiile despre unde va fi  obligatorie masca de protecție și unde nu.

„Cred că la momentul în care vom ajunge la un procent de vaccinare mai mare şi la reducerea răspândirii virusului într-un mod semnificativ, să înceapă discuţiile cam unde va fi obligatorie masca şi unde nu. Poate că începe să dispară treptat din obligativitatea în aer liber, încet – încet să dispară şi din obligativitatea în spaţiile închise, dar cu anumite condiţii.

Nu cred că va fi o dispariţie imediată, dar va fi o dispariţie treptată a regulilor de purtare a măştii şi asta depinde de o analiză a situaţiei epidemiologice şi de recomandările care vor veni din partea epidemiologilor”, a mai precizat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, potrivit Gândul.