Lifestyle

Raed Arafat, anunț de ultimă oră: „Refuzul de internare a unui pacient cade sub incidența penală”

Raed Arafat, secretar de stat responsabil al Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat patru ordine emise ale comandantului de acțiuni, în contextul pandemiei.

Raed Arafat a precizat faptul că orice pacient poate fi tratat ca fiind suspect de COVID-19, chiar dacă nu a fost confirmat încă pozitiv sau negativ. Mai mult, secretar de stat a menționat că „refuzul de internare, și atragem atenția asupra acestui lucru, al unui pacient care are nevoie de îngrijire medicală cade sub incidența penală”.

“După ce s-a semnalat că în unele situații s-a întârziat cu internarea sau cu transferul din cauza lipsei testării și a confirmării sau infirmării infecțiilor cu COVID-19, am decis să emitem un ordin care stabilește clar că orice pacient poate fi suspectat de a fi COVID-pozitiv, chiar dacă nu există testarea la UPU, motiv pentru care personalul medical trebuie să se protejeze corespunzător. După care, pacientul care are altă patologie, se va interna în spitalul care există sau la care s-a prezentat sau în alt spital conform ordinului ministrului Sănătății sau ministrului Afacerilor Interne sau la alt spital stabilit de Direcțiile de Sănătate Publică”.

Raed Arafat, anunț de ultimă oră: Paciențiii nu pot fi refuzați și medicii nu pot refuza tratamentul

„Refuzul de internare, și atragem atenția asupra acestui lucru, al unui pacient care are nevoie de îngrijire medicală cade sub incidența penală. Atragem atenția managerilor, șefilor de secții, precum și a medicilor care efectuează gărzi în spitale că paciențiii nu pot fi refuzați și medicii nu pot refuza tratamentul pe motivul că nu există confirmarea sau infirmarea Covid”, a declarat Raed Arafat.