Categories: Social

Raluca Turcan: Consiliu Naţional Tripartit, pentru majorarea salariului minim pe economie

Sindicatele, patronatele şi reprezentanţii Guvernului se vor întâlni, săptămâna viitoare, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, pentru a discuta propunerile părţilor cu privire la majorarea salariului minim pe economie pentru anul 2022, a scris, Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, marţi, pe Facebook.

„Salariul minim trebuie să crească, iar astăzi am avut o primă discuţie cu sindicatele şi cu patronatele, pentru a asculta punctele lor de vedere. (…) Am agreat cu partenerii sociali ca săptămâna viitoare să ne întâlnim în Consiliul Naţional Tripartit, astfel încât confederaţiile sindicale şi cele patronale să îşi prezinte şi faţă în faţă propunerile pe care le au cu privire la majorarea salariului minim. După ce vom avea aceste discuţii, vom analiza toate variantele propuse, iar Guvernul va contura o soluţie pe care o vom supune dezbaterii publice”, a afirmat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a subliniat că majorarea salariului minim trebuie susţinută de economie, pentru evitarea blocajelor ulterioare.

„Majorarea salariului minim trebuie făcută în mod predictibil, bazată pe date economice, pentru a putea fi susţinută de economie. Preocuparea mea este ca în România nivelul de salarizare să fie decent, costul forţei de muncă să înceapă să se apropie de media Uniunii Europene, dar în acelaşi timp trebuie să fim atenţi ca orice majorare pe care o facem să fie susţinută de economie pentru a evita blocajele ulterioare”, a precizat ministrul.

Campanie națională de verificare pentru respectarea muncii legale

„Am inițiat prin Inspecția Muncii un plan de măsuri și o campanie națională de verificare prin care vrem să ne asigurăm că munca legală este respectată. Atât angajații, cât și angajatorii trebuie să înțeleagă că munca nedeclarată sau subdeclarată nu îi ajută, ci îi păgubește”, a arătat  Raluca Turcan.

România este pe primul loc în Europa la număr de angajați plătiți cu salariul minim. În ultimii aproape 10 ani, a crescut de aproape 5 ori numărul contractelor de muncă cu salariul minim, de la 0,35 mil contracte plătite minim în 2011, la 1,2-1,3 mil contracte în 2020. Din ianuarie până acum, numărul de noi locuri de muncă a crescut cu 120 000 – adică 120 000 de persoane au intrat pe piața muncii, iar dintre acestea aproape 47 000 sunt plătite cu salariul minim (aproximativ 40%).
Semnalul pe care vrea să îl dea guvernul este că trebuie să se pună punct practicii utilizării salariului minim ca o formă incorectă de plată a angajaților.

Konecsnik Emil

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

2 zile ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

2 zile ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

2 zile ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

2 zile ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

3 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

3 zile ago

This website uses cookies.