Actual

Rareș Bogdan, anunț cutremurător la nivel european: Nu abandonați România, suntem un stat-cheie

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, discurs în Parlamentul European
sursa foto: captură video

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a avut miercuri, 15 martie, un discurs cu adevărat istoric la nivel european. Acesta a venit cu un apel urgent la adresa liderilor UE, chiar în Plenul de la Strasbourg, în față unor personalități de marcă precum Manfred Weber și a tuturor șefilor de grupuri politice din Parlamentul European. De asemenea, au mai fost prezenți președintele Comisiei, Ursula Von der Leyden, Charles Jean Michel, președintele Consiliului și Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, care a și condus ședința de Plen.

Liderul PNL a cerut respectarea drepturilor fermierilor din România și din țările europene aflate aproape de conflictul din Ucraina care trebuie să primească o serie de compensații pentru pierderile suferite după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina și după ce UE a permis ucrainenilor să aducă produsele lor agricole în Europa, la prețuri mai mici decât cele pe care le practică agricultorii europeni.

Apel către liderii europeni privind situația fermierilor

Rareș Bogdan a cerut liderilor europeni să nu facă „din drama fermierilor români un al doilea Schengen refuzat pe nedrept României”. Din acest motiv, liberalul cere ca în zilele de 23-24 martie Consiliul Europei să decidă plata unor compensații pentru agricultorii care au suferit în ultimul an. Acesta mai spune că doar pierderile din România se ridică la 200 de milioane de euro.

„Excelențele voastre,

Nu faceți din drama fermierilor români un al doilea Schengen refuzat pe nedrept pentru România! Consiliul din 23-24 martie este obligat să decidă plata unor compensații pentru fermierii care au pierdut enorm după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina. Producătorii români au calculat o pierdere de 200 de milioane de euro, dar mai sunt și Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia și Bulgaria. Ajutorul acordat de Uniune Ucrainei de la începutul războiului trebuie să continue. Trebuie să sprijinim în continuare, și mai mult, lupta ucrainenilor de a-și scoate țara de sub amenințarea unui tiran. Ei mor să ne apere și pe noi, iar dacă Ucraina cade, nu suntem în siguranță.

Dar Uniunea nu-i poate lăsă pe niciunii din cetățenii ei în abandon, adică nici pe fermierii români! Trebuie să găsiti o soluție! Fermierii români o așteaptă, au dreptul la ea! Și până la urmă competitivitatea nu înseamnă și cereale de calitate în Europa? Sunt aceiași români jigniți cumplit atunci când li s-a refuzat accesul deplin în Schengen„, a atras atenția Rareș Bogdan în Plenul Parlamentului European.

Euroscepticismul a crescut în România

Nu în ultimul rând, în cadrul discursului său, Rareș Bogdan a explicat cum românii, care acum 8 ani erau cei mai eurooptimiști, au ajuns cei mai eursceptici după refuzul aderării României în Spațiul Schengen la votul din Consiliul JAI din decembrie 2022.

„Am atras atenția că, dacă instituțiile europene alimentează, prin decizii greșite, nemulțumirile populației, valul de euroscepticism va crește iar extremiștii vor exulta.

Acum 8 ani, românii erau cei mai eurooptimiști, adică 68%, când media europeană era de 54%. Acum, post decizie complet nedreaptă pe extinderea Schengen, au devenit cei mai europesimiști: 46%, față de media europeană, care este de 62%. Este o tendință care a început în timpul pandemiei, când România a fost teren de joacă al dezinformării rusești și a explodat post decizie Schengen din luna decembrie.

Excelențele voastre, nu abandonați România, suntem un stat-cheie pentru apărarea frontierei NATO și UE!”, a mai spus Rareș Bogdan în Plenul de la Strasbourg.