Actual

Când intră România în Schengen? Anunțul făcut de Kelemen Hunor

Schengen Sursa foto Gandul
Sursa foto: Gandul

Kelemen Hunor, vicepremierul României, a declarat că șansele ca România să fie primită în Schengen în această primă parte a anului curent nu există. Oficialul spune că statul român ar putea obține ridicarea controalelor atât pentru transportul aerian, dar și pentru cel terestru, însă nu înainte de anul 2024.

Nu se întrevede nicio oportunitate pentru ca România să adere la spațiul Schengen în această primă parte a anului, dar Hunor a spus că tot trebuie încercat chiar și în aceste condiții.

„Degeaba ne amăgim și nu trebuie să ne mințim singuri. În a doua jumătate a anului, sub președinția spaniolă, nu spun că nu trebuie să încercăm. Trebuie să încercăm, s-ar putea să reușim cu calea aeriană, cu aeroporturile, apoi terestru, dar nu înainte de 2024. Dar cred că după ce se termină povestea asta cu alegerile regionale în Austria se poate rediscuta cu Austria, mai ales că ei au primit garanții inclusiv financiare privind întărirea graniței turco-bulgare”, a declarat acesta.

Decizia lui Karl Nehammer, „una mizerabilă”

Kelemen Hunor a vorbit despre decizia cancelarului austriac, Karl Nehammer, de a bloca intrarea României în Schengen. Aceasta a fost calificată ca fiind una „mizerabilă”, care nu a fost de bun augur nici pentru Austria, nici pentru România.

„Eu cred că a fost o mișcare absolut imprevizibilă a colegilor din Austria, o decizie mizerabilă care nu a rezolvat problema cancelarului, că a pierdut alegerile și probabil va pierde în continuare. Nu a rezolvat problema, a creat o problemă pentru noi și a creat o nemulțumire absolut justificată din partea românilor la adresa guvernului austriac”, a declarat acesta în cadrul unei emisiuni de televiziune.

De asemenea, vicepremierul, Kelemen Hunor, a transmis faptul că solidaritatea la nivel european nu există.

„UE, instituțiile europene și statele membre aveau nevoie de un succes și era posibil pe Schengen, că în perioadă de criză, de război, totuși suntem capabili să mergem înainte solidari, cu toate greutățile, că nimeni nu spune că nu apar probleme pe granița turco-bulgară, dar chestia asta trebuie rezolvată, nu să blochezi o intenție a tuturor statelor membre, mai puțin tu că ai o problemă internă. Nu cred că Aurescu putea să știe care va fi decizia cancelarului austriac pentru că nici colegii lui de partid nu știau și acest lucru vi-l spun din discuțiile mele în Partidul Popular European”, a spus acesta conform hotnews.ro.

De 11 ani tot speră România la Schengen

România speră de 11 ani să adere la spațiul european de liberă circulație. Anul 2022 nu a fost unul bun pentru statul român și se pare că nu va fi nici 2023. Cu toate că aceasta a primit sprijin din partea a 26 de state membre ale Uniunii Europene, Austria a blocat aderarea. De asemenea, Olanda i s-a alăturat împotriva veto-ului pentru Bulgaria, însă acest lucru a avut un efect și asupra României deoarece cele două țări intră „la pachet”.

La finalul lunii ianuarie a acestui an, Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a spus că nu există un calendar de aderare după o discuție cu omologii săi, care l-ar fi asigurat pe oficialul român de sprijin în ceea ce privește aderarea României la Schengen.