Lifestyle

Rata de infectare cu noul coronavirus la mia de locuitori. Indicator luat în calcul la redeschiderea restaurantelor

Rata de infectare cu noul coronavirus la mia de locuitori. Indicator luat în calcul la redeschiderea restaurantelor

Rata de infectare cu noul coronavirus la mia de locuitori, pe ultimele 14 zile, este la nivel național de 0,7. Aceste indicator este important pentru stabilirea zonelor în care de mâine se vor redeschide restaurantele la interior, dar și cinematografele și sălile de teatru.

O evaluare în acest sens va fi făcută astăzi, când autoritățile urmează să decidă și să anunțe condițiile în care aceste unități își pot relua activitatea.

Indicatorul epidemiologic, rata de infectare cu noul coronavirus

În funcție de această evaluare a situației epidemiologice se va ști dacă sunt localități în care restaurantele vor fi în continuare închise. Se poate întâmpla acest lucru în zonele în care se înregistrează mai mult de 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, raportat la ultimele 14 zile.

Potrivit unei statistici întocmite de graphs.ro, o platformă care centralizează și analizează datele oficiale, în momentul de față niciun județ nu trece de această rată. Cel mai mare indice, de 1,37, se înregistrează în judeţul Brăila, urmează Prahova cu 1,3 și București cu 1,13.

La polul opus sunt județele Botoșani cu 0,19 și Harghita – 0,21. Rata poate varia însă de la o localitate la alta în interiorul unui județ. De la această regulă vor fi totuși exceptate restaurantele din interiorul hotelurilor, unde turiștii pot lua masa chiar dacă în localitate se depășește această rată de infectare, după cum a explicat zilele trecute ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

 

Azi se așteaptă Hotărârea de Guvern cu normele de deschidere a restaurantelor, cinematografelor, sălilor de spectacol.

Hotărârea de guvern care se așteaptă șă fie adoptată astăzi, se bazează pe o recomandare a Comitetului Național pentru Situații de Urgență care a stabilit săptămâna trecută că, de la 1 septembrie, se pot deschide restaurantele și în interior, precum și cafenelele și restaurantele din interiorul hotelurilor și al pensiunilor.

Acestea se pot deschide doar în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori. Aceasta este și condiția pentru deschiderea cinematografelor și a sălilor de spectacole care trebuie să funcționeze doar la jumătate din capacitatea lor.

Tot de la 1 septembrie este recomandată și reluarea seminariilor și a evenimentelor private cu o participare de maximum 50 de persoane în interior și a 100 de persoane în exterior.

Ministerele Culturii și Sănătății au postat pentru dezbatere publică un ordin comun privind măsurile de siguranță medicală pe care trebuie să le respecte angajații și vizitatorii muzeelor, bibliotecilor, lucrătorii din industria filmului și audiovizual, precum și cei care organizează evenimente culturale în aer liber.

Două sunt condițiile comune în aceste cazuri: purtarea măștii și măsurarea temperaturii corpului. Dacă aceasta va depăși 37,3 grade, persoanei în cauză i se va interzice participarea la eveniment