International

Reacția Casei Albe la încetarea acordului cerealelor: „va agrava insecuritatea alimentară”

Sursă foto: PRESSALERT.com
Credit imagine: bursa.ro

Ieri, Kremlinul a anunțat că nu va prelungi acordul prin care se angaja să respecte coridorul de transporturi cerealiere din Ucraina către țările africane.

Acest transport realiza via Marea Neagră, la care atât Rusia, cât și Ucraina, au deschidere. Acordul fiind sistat, nivelul de nesiguranță crește simțitor în estul Europei și nu numai. Chiar dacă, declară Vladimir Putin, transporturile de cereale nu au fost suficiente, neîndeplinindu-și obiectivul scontat în țările în care ar fi trebuit să ajungă, Casa Albă consideră că oprirea grânelor va arunca într-o și mai mare insecuritate alimentară țările africane. În plus, economia Ucrainei riscă să se destabilizeze la rândul ei.

Declarații ale marilor puteri mondiale

Germania a intervenit în această problemă, somând Kremlinul să prelungească acordul cerealelor. Principalul argument este acela al creării unui dezechilibru alimentar, unde cele mai vulnerabile țări ale lumii vor avea de suferit. Turcia, care a fost mediator pentru semnarea înțelegerii dintre Rusia și Ucraina, a declarat că își pune în continuare speranțele într-o răzgândire a lui Vladimir Putin, deși toate semnele arată deocamdată către contrariu. Mai ales pentru că Rusia a notificat oficial Kievul în privința necontinuării acordului.

România și-a reiterat sprijinul pentru Kiev în fața acestei situații cu potențial destabilizator. Și Statele Unite s-au referit la această conjunctură, concentrându-și discursul asupra efectelor nefaste resimțite de către țările în curs de dezvoltare.

32 milioane de tone de grâne au ajuns în țările sărace

Adam Hodge, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, a declarat următoarele:

„Decizia Rusiei de a suspenda participarea în Inițiativa privind grâul va agrava insecuritatea alimentară și va afecta milioane de oameni vulnerabili din întreaga lume”,  „Mai mult de jumătate dintre cele 32 de milioane de tone de grâu și produse alimentare expediate prin intermediul acestei inițiative au fost livrate țărilor în curs de dezvoltare, inclusiv unor regiuni cu insecuritate alimentară ridicată” .

El a subliniat de asemenea cât de important a fost transportul constant de grâu către țările în curs de dezvoltare:

„Fiecare transport realizat în cadrul acestei inițiative a contribuit la reducerea dificultăților în cele mai sărace țări ale lumii, deoarece aducerea grâului pe piețele mondiale duce la scăderea prețurilor la alimente pentru toată lumea”, îl citează Europa Liberă.

Amintim că prețurile la cereale au crescut deja ca urmare a renunțării Rusiei la pact, conform bursei de la Chicago. Cotația grâului îndeosebi este într-un trend ascendent continuu, același lucru fiind valabil și pentru rapiță.

Transportul de grâne ucrainene a trecut prin multiple crize, inclusiv în Europa, unde s-au blocat tone întregi de cereale, care au ajuns pe piețele autohtone.