Social

Recalcularea pensiilor aduce vești proaste pentru seniori! Cine va primi mai puțini bani

deficitul bugetar Sursa foto MediaFLUX.ro CAR
sursa foto arhiva companiei

După finalizarea procesului de recalculare a pensiilor, se prevede că unii pensionari vor înregistra o reducere a veniturilor cu până la 10%. Potrivit datelor furnizate de autorități, recalcularea pensiilor a atins un stadiu de finalizare de 90%. În plus, s-a indicat că legea privind pensiile ar putea fi aprobată până la data de 1 ianuarie 2024.

Din anul viitor, se așteaptă ca o anumită categorie de pensionari să se confrunte cu venituri mai mici. Aceasta este o notificare oficială, iar recalcularea pensiilor a fost finalizată în proporție de 90%.

Cine va fi afectat de reducerea pensiilor

Există situații în care persoanele născute în perioade foarte apropiate vor avea pensii diferite. Unii dintre aceștia ar putea vedea o creștere de 3% a pensiei, în timp ce alții s-ar putea confrunta cu o reducere de până la 10% a veniturilor.

Un segment al populației care se va confrunta cu o scădere de 10% a pensiilor este reprezentat de persoanele născute între ianuarie și martie 1959 și care au ieșit la pensie între mai și iunie 2020. De asemenea, persoanele născute între aprilie și iunie 1959 și care au ieșit la pensie între septembrie și noiembrie 2020 vor suferi o tăiere a pensiei.

Pentru cei născuți între iulie și septembrie 1959 și care au ieșit la pensie între ianuarie și martie 2021, pensiile vor fi reduse. La fel se va întâmpla și cu persoanele născute între ianuarie și martie 1960, care s-au pensionat între septembrie și noiembrie 2021. De asemenea, pensionarii născuți în luna februarie a anului 1961 și care au ieșit la pensie în luna februarie a acestui an vor vedea o reducere de 10% a pensiei.

Ce spune Daniel Baciu, președintele CNPP

„În mod normal ar trebuie să avem parte de amândouă, şi de indexare, şi de recalcularea pensiilor până anul viitor. Sunt lucruri diferite care apar în lege. Vorbim de indexare care va respecta inflația. Iar recalcularea va fi folosită pentru a recalcula pe baza noii formulate de calcul a pensiilor.Recalcularea este precedată de procesul de evaluare a tuturor dosarelor în plată, ceea ce se face în prezent în casele teritoriale de pensii. Acest proces este pe final, deja suntem la 90% din numărul dosarelor evaluate şi speram ca în perioada următoare să finalizăm acest proces de evaluare care este cel mai greu.

Fiecare dosar este luat din arhivă, verificat și digitalizat, adică trecut într-un sistem informatic de ultimă generaţie”, este mesajul pe care l-a transmis președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, conform newsweek.ro.