Social

Recalcularea pensiilor. Creșteri substanțiale de până la 1.500 de lei de la 1 septembrie

pensiile, sursa foto playtech
sursa foto: arhiva companiei

Unele pensii vor înregistra creșteri în toamna acestui an, datorită unei noi legi care va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024. Această lege poate mări veniturile pensionarilor români cu până la 1.500 de lei. Majorările se vor acorda în funcție de contribuțiile făcute către stat și de veniturile obținute pe parcursul carierei lor.

Modificările aduse de această legislație vor aduce transformări importante în sistemul de pensii, recalculând beneficiile lunare pentru a reflecta mai bine contribuțiile și efortul depus de pensionari de-a lungul anilor. Conform Casei Naționale de Pensii, aceste noi reglementări promit creșteri semnificative, uneori până la 1.500 de lei pe lună, pentru pensionarii cu stagii contributive îndelungate și venituri mai mici.

Pensionarii care vor primi 1.500 de lei în plus

Principalii beneficiari ai acestei recalculări sunt cei cu pensii cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei pe lună. Recalcularea se va baza pe un sistem de puncte, care va lua în considerare diverși factori. Sunt incluse aici și punctele de contributivitate și cele de stabilitate.

Pentru a ilustra acest mecanism, șeful Casei de Pensii a oferit un exemplu folosind cazul unui bărbat care a lucrat ca lăcătuș la o fabrică textilă. El are un stagiu contributiv în sistemul public de pensii de 36 de ani, o lună și 26 de zile. De asemenea, el are 9 ani de perioade asimilate, care includ serviciul militar, studiile superioare și șomajul.

Pentru aceste perioade asimilate, se acordă un punctaj de 0.25 de puncte pentru fiecare an. Aceste puncte sunt denumite puncte de stabilitate.

Cum se calculează

„Pe lângă cele 40 de puncte pe care le-a acumulat calculând această pensie exclusiv pe contributivitate o să adunăm și acele puncte de stabilitate. Între 25 și 30 de ani de contributivitate sunt cu 0,5 puncte pentru fiecare an x 5 este egal cu 2,5 puncte.

Pentru perioada între 30 și 35 de ani avem 0,75 de puncte pentru fiecare an, este vorba de 5 ani, avem 3,75 puncte. Ce depășește 35 de ani de contributivitate, se adaugă câte un punct în plus. El având 36 de ani, mai adăugăm un punct. Pentru cei 9 ani și patru luni perioade asimiliate, se dau 0,25 de puncte, rezultâd 2,25 puncte.

Dacă adunăm aceste puncte de stabilitate ne dau 9,5 puncte de stabilitate. Acest număr total de puncte se înmulțește cu valoarea punctului de referință care va avea valoarea de 81 începând cu 1 septembrie 2024, și ne dă 4.024 de lei. Pensia lui actuală în plată este de 2.634 de lei. Va fi o creștere de 65%”, a declarat șeful Casei de Pensii.

Aceste schimbări nu sunt doar la nivel teoretic. Ele vor avea un impact concret asupra vieții de zi cu zi a pensionarilo. Sunt vizați în special a celor cu venituri mici, care au muncit ani întregi.

Noua legislație privind pensiile este o adaptare esențială pentru a ține pasul cu realitățile socio-economice actuale. Mulți pensionari, în special cei cu cariere lungi și contribuții importante la sistemul de pensii, se află în situații dificile din cauza nivelului scăzut al pensiilor, conform Daily Business.