Diverse

Record absolut la Festivalul Dovleacului de la Kikinda. Bostanul de peste 700 de kilograme, declarat câștigător. Foto

Record absolut la Festivalul Dovleacului de la Kikinda. Bostanul de peste 700 de kilograme, declarat câștigător. Foto

În perioada 15-18 septembrie, în localitatea Kikinda, care se află la mai puțin de 80 de kilometri de Timișoara, are loc Festivalul Dovleacului, un eveniment așteptat și de timișoreni care participă în număr din ce în ce mai mare. Anul acesta s-a înregistrat și un record deoarece un cultivator și-a prezentat bostanul de peste 700 de kilograme.

Record absolut la Festivalul Dovleacului de la Kikinda. Bostanul de peste 700 de kilograme, declarat câștigător. Foto

Vremea rece și ploioasă nu a stat, sâmbătă, în calea participanților la Festivalul Dovleacului din orașul sârb Kikinda, considerat a fi un oraș de graniță pentru românii timișoreni. Acest oraș este situat în provincia autonomă Voivodina. Mii de persoane, printre care și români, au luat parte la cea de-a 37-a ediție a manifestării.

În fiecare an, ziua de sâmbătă este dedicată concursului la care este premiat agricultorul care aduce cel mai mare bostan. În premieră pentru acest festival, acum, în septembrie 2022, dovleacul câștigător a depășit 700 de kilograme.

Și tot în premieră, ludaia (așa i se spune în termeni locali dovleacului), câștigătoare nu este din Serbia. Tibor Kokay este din Ungaria și a câștigat concursul cu cel mai mare dovleac. Acesta a cântărit, spre uimirea celor prezenți, 716,5 kilograme. Anterior, cea mai grea ludaie cântărită la Kikinda a fost de 639,5 kilograme.

Și ca la toate evenimentele de acest gen, au avut loc expoziții tradiționale de sezon, cu iz tomnatic și pe scenă au urcat formații care au adus o notă de veselie și bucurie, chiar dacă ziua era ursuză, întunecată și posomorâtă.

Zona a fost împânzită de gospodinele din oraș, care au oferit spre vânzare plăcintă cu ludaie, dovleac copt în cuptor, suc, dulceață și brioșe din ludaie, dar și prăjituri, răchie ori mezeluri de porc făcute în casă. Comercianții au adus diverse produse ale căror element comun este dovleacul și culoarea sa portocalie, de la magneți de frigider la pălăriuțe și ornamente pentru casă.

Reprezentanți de la Infocentrul Turistic al Consiliul Județean Timiș au avut un mic stand la Festivalul Dovleacului, potrivit tion. Ei le-au oferit celor interesați pliante și hărți cu județul Timiș, însă doar în limba engleză, după cum au spus participanții români.

Foto: arhiva/tion