International

Reducerea poluării încălzește planeta. Cu ce riscuri ne confruntăm

Încălzirea globală ar putea depăși pragul critic în următorii șapte ani. Oamenii de știință spun că de vină sunt emisiile crescute de CO2 provenite de la combustibilii fosili., sursa foto spotmedia
sursa foto spotmedia

Reducerea poluării ar putea duce la încălzirea planetei. Poluarea aerului este o problemă globală care ucide milioane de oameni pe an. Dar se pare că ne protejează de toată forța soarelui. Eliminarea ei va accelera schimbările climatice.

Aceasta este concluzia neplăcută la care au ajuns oamenii de știință. Care au analizat rezultatele „războiului împotriva poluării” purtat de China timp de un deceniu și extrem de eficient. Potrivit spuselor a șase experți importanți în domeniul climei.

Reducerea poluării încălzește planeta

Campania de eradicare a poluării a redus emisiile de SO2 cu aproape 90% și a salvat sute de mii de vieți. După cum arată datele oficiale chineze și studiile de sănătate. Poluarea este cauzată în principal de dioxidul de sulf (SO2) emis de centralele pe bază de cărbune.

Cu toate acestea, fără scutul său toxic, care împrăștie și reflectă radiația solară, temperaturile medii din China au crescut cu 0,7 grade Celsius din 2014. Declanșând valuri de căldură mai puternice, potrivit unei analize Reuters a datelor meteorologice și a oamenilor de știință intervievați. „Este acest Catch-22. Vrem să ne curățăm aerul în scopul calității aerului, dar, făcând acest lucru, creștem încălzirea.”, a declarat Patricia Quinn, chimist atmosferic la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA). Aceasta a vorbit despre curățarea poluării cu sulf la nivel global.

Demascarea, efecte distrugătoare

Eliminarea poluării atmosferice este un termen pe care oamenii de știință îl numesc „demascare”. Aceasta ar fi putut avea un efect mai mare asupra temperaturilor din unele orașe industriale chineze în ultimul deceniu. Un efect mai puternic decât încălzirea cauzată de gazele cu efect de seră, au declarat cercetătorii. Alte părți foarte poluate ale lumii, precum India și Orientul Mijlociu, ar putea înregistra salturi similare în încălzire. Dacă ar urma exemplul Chinei în ceea ce privește curățarea aerului de dioxidul de sulf și de aerosolii poluanți.

Experții au declarat că eforturile de îmbunătățire a calității aerului ar putea, de fapt, să împingă lumea către scenarii de încălzire catastrofale. „Aerosolii maschează o treime din încălzirea planetei. Dacă se implementează tehnologii de reducere a poluării aerului, acest lucru va accelera, foarte semnificativ, încălzirea globală pe termen scurt.”, a declarat Paulo Artaxo, fizician de mediu și autorul principal al capitolului privind poluanții climatici. Ministerele de mediu din China și India nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii cu privire la efectele demascării poluării.

Poluarea, scot împotriva încălzirii

Legătura dintre reducerea dioxidului de sulf și încălzire a fost semnalată de IPCC într-un raport din 2021. Care a concluzionat că, fără scutul solar al poluării cu SO2, temperatura medie globală ar fi crescut deja cu 1,6 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Acest lucru ratează obiectivul mondial de limitare a încălzirii la 1,5C. Dincolo de care oamenii de știință prevăd schimbări ireversibile și catastrofale ale climei, potrivit IPCC.

Președintele Xi Jinping s-a angajat să combată poluarea atunci când a preluat puterea în 2012. După decenii de ardere a cărbunelui care au contribuit la transformarea Chinei în „fabrica lumii”. În anul următor, smogul record din Beijing a inspirat titluri de ziar „Airpocalypse”. Astfel, Guvernul a prezentat ceea ce oamenii de știință au numit versiunea chineză a Legii americane privind aerul curat, conform Reuters .