Actual

Studiu: Efectele poluării cu ozon asupra sănătății. În doar trei ani, sute de mii de persoane au dezvoltat boli cardiovasculare

Poluarea cu ozon crește rata bolilor cardiovasculare; sursă foto: revista galenus.ro.
FOTO: revistagalenus.ro

Poluarea aerului cu ozon generează o rată mai mare de spitalizare care au drept cauză bolile de inimă, potrivit unui studiu de amploare publicat vineri. Cercetarea poate fi înțeleasă ca cel mai recent avertisment cu privire la efectele nefaste provocate de gazele cu efect de seră asupra sănătății.

Acest studiu a examinat asocierea dintre poluarea cu ozon și internările în spital pentru boli cardiovasculare. Datele privind internările zilnice pentru bolile de inimă din perioada 2015-2017 au fost colectate din 70 de orașe din China  de la cele două principale sisteme naționale de asigurări de sănătate.

Poluarea cu ozon, inamicul invizibil al sănătății

În timpul perioadei de studiu, cele două baze de date au acoperit aproximativ 258 de milioane de persoane din cele 70 de orașe, ceea ce echivalează cu mai mult de 18% din populația Chinei. Tipurile de boli cardiovasculare au inclus boala coronariană, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă, plus subtipuri precum angina pectorală, infarctul miocardic acut, sindromul coronarian acut, accidentul vascular cerebral ischemic și accidentul vascular cerebral hemoragic.

În perioada 2015-2017,  3,42%, 3,74% și 3,02% din spitalizările pentru boli coronariene, insuficiență cardiacă și, respectiv, accident vascular cerebral au fost atribuite poluării cu ozon. Atunci când fiecare an a fost analizat separat, proporțiile au crescut odată cu trecerea timpului. Pentru bolile coronariene, ozonul a fost responsabil pentru 109.400 din cele 3.194.577 de internări pe parcursul a trei ani.

Recomandările specialiștilor

Profesorul Wu a declarat: „Acest lucru sugerează că 109.400 de internări pentru boli coronariene ar fi putut fi evitate dacă concentrațiile de ozon ar fi fost mai mici de 100 µg/metru cub, ( n.r. o concentrație de 1 µg/metru cub înseamnă că un metru cub de aer conține un microgram de agent poluant)”.

Acest lucru poate fi imposibil de realizat, având în vedere prezența ozonului din surse naturale. Cu toate acestea, putem concluziona că un număr considerabil de internări în spital pentru boli cardiovasculare ar putea fi evitate dacă nivelurile ar fi sub 100 μg/m3, cu reduceri suplimentare la concentrații mai mici.”

Cercetătorii au solicitat acțiuni mai agresive pentru reducerea consumului de combustibili fosili, precum și un sistem de avertizare pentru ca oamenii să își poată limita expunerea în zilele cu ozon ridicat. Deoarece studiul a fost unul observațional, nu s-a putut demonstra în mod direct că poluarea cu ozon provoacă boli de inimă, informează france 24.com.

Dar Chris Malley, cercetător în domeniul poluării aerului la Universitatea York din Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că acesta se adaugă la „greutatea tot mai mare a dovezilor că există o relație de cauzalitate”. În 2017, o cercetare condusă de Malley care a estimat că poluarea cu ozon a fost legată de peste un milion de decese pe an din cauza bolilor respiratorii.

„Dacă la acest total s-ar adăuga și bolile cardiovasculare, atunci povara asupra sănătății ar fi substanțial mai mare decât am estimat. Ozonul nu este doar o amenințare la adresa sănătății umane, ci are și un rol important în schimbările climatice„, a declarat Malley pentru AFP.