Social

Reformă „istorică” în sistemul sanitar. Concediu paternal obligatoriu!

Reformă „istorică” în sistemul sanitar. Concediu paternal obligatoriu!

Una din promisiunile făcute de președintele francez Emmanuel Macron a prins contur zilele trecute, aceasta devenind lege. Reforma este calificată drept „istorică” în anturajul preşedintelui Emmanuel Macron.

Reamintim, că la sfârșitul lunii septembrie, Emmanuel Macron anunța că tații vor fi obligați să își ia 7 zile de concediu paternal dintr-un total de 28 de zile.

Până acum, bărbații aveau dreptul la doar 14 zile de concediu în momentul în care deveneau părinți , dar nicio zi nu era obligatorie.

Zilele trecute, această lege a fost modificată în sensul că acest concediu de paternitate s-a mărit de la 14 la 28 de zile, iar primele şapte zile sunt obligatorii.

Legea urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie 2021

Măsura face parte dintr-un pachet întreg de legi privitoare la nou-născuți și intervine într-un moment în care este publicat un raport privitor la primele 1000 de zile ale copilului, studiu condus de un neuropsihiatru francez. Raportul recomandă un concediu paternal de 9 săptămâni.

Angajatorii care nu vor respecta concediul salariaților riscă o amendă de până la 7500 de euro. În prezent companiile sunt obligate să ofere salariatelor un concediu maternal de 8 săptămâni.

Textul de lege prevede ca primele  trei zile de concediu de paternitate vor fi plătite de instituția în care lucrează tatăl, iar restul va fi plătit de stat.

Concediul de creștere a copilului pentru tați – în Europa

Acest tip de concediu va fi generalizat în toată Europa, începând din anul 2022. El există deja în unele ţări, dar altele nu-l recunosc.

În Spania, Finlanda, Germania, Suedia, Irlanda, concediul de paternitate are o durată mai lungă de o lună.

Suedia este prima țară din lume ce a oferit noilor tătici posibilitatea de a se ocupa de bebeluș și a instaurat concediul paternal, în 1974. În prezent, părinții de aici își pot lua 480 de zile de concediu, achitate la un nivel de 80% din salariu. Fiecare dintre ei sunt obligați să își ia cel puțin 60 de zile iar restul de 360 sunt împărțite după cum doresc noii părinți.

Norvegia oferă între 10 și 39 de săptămâni. 10 săptămâni sunt obligate femeile să se ocupe de bebeluș iar alte 10 săptămâni sunt obligați tații. Restul perioadei este împărțită de cei doi părinți.

Potrivit normelor europene în vigoare, tații pot solicita concediu pentru creșterea copilului în orice moment, până când copilul împlinește vârsta de 8 ani.

De asemenea, angajații (femei sau bărbați) au dreptul la concediu pentru creșterea copilului cu ocazia nașterii sau adoptării unui copil – indiferent de tipul de contract pe care îl au, cu normă întreagă, cu normă redusă, potrivit realitatea.net