Economic

Reforma pensiilor rămâne lăsată de izbeliște în comisiile parlamentare! Aproape toți banii din PNRR sunt aproape pierduți

credite de pensii majorate sursa foto: Kanal D CNPP

Guvernanții lasă pe ultima sută de metrii, încă o dată, reforma referitoare la pensiile speciale. Deși proiectul trebuia adoptat până la intrarea în vigoare a rotativei guvernamentale, parlamentarii au abandonat toate discuțiile, iar legea a rămas lăsată de izbeliște de zile întregi în Comisa pentru muncă. 

Reforma referitoare la pensiile speciale ar fi trebuit, în mod normal, să fie dezbătută în decursul acestei săptămâni, însă după cum arată situația la momentul actual, discuțiile vor fi cu certitudine amânate încă o dată. 

Amânarea se întâmplă deoarece încă se așteaptă răspunsuri referitoare la reformă, care trebuie să vină atât de la Comisa Europeană, dar și de la Ministerul Finanțelor. 

Noile măsuri care vor fi introduse de reforma pensiilor 

Noua reforma care vizează pensiile speciale ar urma să introducă o impozitarea suplimentară a pensiilor speciale, iar în plus, ar urma să se elimine și anumite pensii care vizează câteva categorii de pensionari, precum diplomații, funcționarii publici parlamentari și personalul de specialitate judiciar. 

Reforma ar urma să mai introducă și creșterea vârstei de pensionare, până la 65 de ani, dar și supraimpozitarea cu 30 de puncte procentuale a părții de necontributivitate.  

În plus, anumite surse politice au comunicat faptul că țara noastră ar trebui să primească un răspuns concret din partea Comisiei Europene referitor la desființarea pensiilor speciale, iar acesta ar urma să fie transmis până la finele acestei săptămâni. 

România riscă să piardă banii din PNRR 

În situația în care parlamentarii nu se vor încadra în termenul limită stabilit pentru întâlnirea acestui jalon din Plafonul Național de Redresare și Reziliență referitor la adoptarea reformei care desființează pensiile speciale, România ar urma să piardă trei miliarde de euro, care ar urma să ajungă la bugetul de stat. 

Cu toate că este vorba de un plafon atât de mare, magistrații care activează în cadrul mai multor instanțe judecătorești au anunțat proteste împotriva modificărilor privind condițiile de pensionare. 

Judecătorii care activează în județul Buzău au anunțat că își vor întrerupe activitatea de judecată în perioada dintre datele de 6 și 9 iunie, iar Tribunalul București a amenințat cu activități de protest.  

În plus, Adunările Generale ale procurorilor au decis în ședința de ieri că vor urma să ceară „adoptarea unui sistem real de etapizare a vârstei standard de pensionare, care să evite disfuncțiile și inechitățile din sistemul judiciar, cu asigurarea previzibilității”, potrivit Antena 3.

„În unanimitate, Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului București a hotărât ca, în funcție de parcursul procesului legislativ, să adopte forme de protest dintre cele mai ferme, ca reacție față de nesocotirea statutului judecătorului, a efectelor grave pe care măsurile vizate le vor produce asupra sistemului judiciar, pe fondul lipsei totale de preocupare pentru rezolvarea problemelor reale din justiție”, se arată într-un comunicat înaintat de către reprezentanții Adunării Generale a Judecătorilor Tribunalelor București.