Diverse

Regina Marii Britanii a înnobilat încă un român, după Nicolae Ceaușescu

Regina Marii Britanii a înnobilat încă un român, după Nicolae Ceaușescu
ziarulromanesc.net/spynews.ro

Sir George Iacobescu este al doilea român înnobilat de Regina Angliei, primul fiind Nicolae Ceaușescu, căruia i s-au retras titlurile onorifice pentru încălcarea drepturilor omului.

De-a lungul domniei sale, Regina Elisabeta a înnobilat doi români:

  1. Primul român înnobilat a fost Nicolae Ceauşescu şi fiindcă britanicii aveau interese economice în România, Regina a fost obligată să-i acorde toate onorurile.

Fostul conducător al României, Nicolae Ceaușescu a primit decorația în iunie 1978 de la Regina Elisabeta a II-a în timpul vizitei de stat pe care a făcut-o în Marea Britanie.

Vizitase şi SUA, avea imaginea unui opozant al sovieticilor, iar britanicii aveau interese economice, doreau o nouă piață de desfacere în România, aşa că suveranei i s-a impus să-l primească pe Nicolae Ceauşescu cu toate onorurile. Ambasadorul britanic acreditat la Bucureşti ne mărturiseşte că a avut misiunea de a lua aceste onoruri, mai târziu, citează stiri.tvr.ro

„În 1989, în timpul Revoluţiei din România, eu am stat în Ministerul Afacerilor din Londra şi a fost printre responsabilităţile mele să luăm onorurile pe care le-a primit Ceauşescu în timpul vizitei de stat”, a declarat ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii, E.S. Andrew Noble.

Retragerea onorurilor lui Ceauşescu a fost cauzată de faptul că acesta a încălcat drepturilor omului în perioada în care acesta a fost conducătorul statului român.

  1. Cel de-al doilea român a fost decorat de regină pentru munca sa extraordinară. În acest caz facem referire la directorul executiv al Grupului Canary Wharf, unul dintre cele mai mari centre financiare ale capitalei britanice.

Românul care a transformat docurile abandonate ale Londrei în al doilea mare centru financial al capitalei britanice, Sir George Iacobescu, este printre puţinii români care au avut ocazia să se afle de multe ori în prezenţa Reginei Elisabeta şi a Familiei Regale Britanice.

Astfel, titlurile obținute de-al lungul timpului de Sir George Iacobescu, sunt:

  • În iunie 2003 a fost decorat de suverana Marii Britanii;
  • Din 2011, George Iacobescu este singurul român care poartă titlul nobiliar de cavaler pentru implicarea  în acțiuni caritabile
  • În 2021, Sir George Iacobescu Sir George Iacobescu a fost desemnat „Londonezul anului 2021″

Sir George Iacobescu este un român preţuit în Regatul Unit. I-a primit în biroul său din Londra, de multe ori pe soţul Reginei Elisabeta şi pe fiul ei, moştenitorul coroanei britanice, care a ţinut în mod special să îl înnobileze chiar Alteţa Sa Regală, a doua oară.

Prințul Charles a spus că iubește România ca și cum e a doua țară a lui. Prințul Charles și Printul Philip aveau o relație specială cu România, era un loc cald”, a declarat Sir George Iacobescu, directorul executiv al Grupului Canary Wharf.

Care a fost activitatea lui Sir George Iacobescu de-a lungul timpului

Sir Iacobescu a contribuit la dezvoltarea a:

  • 8 hectare de grădini
  • peste 1,5 milioane de metri pătrați de spații de birouri
  • peste 3.600 de locuințe în Londra
  • peste 300 de magazine, baruri, restaurante și facilități.