Diverse

Regiunea de pe Pământ care se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii

Regiunea de pe Pământ care se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii

În pragul unei catastrofe climatice! Scenarii incredibile privind regiunea care se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii

Orientul Mijlociu este regiunea de pe Pământ care se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii. În timp ce petrolul rămâne rege în acestă regiune, ținând la putere ”petro regimurile”, criza climatică face ravagii. Iar situația riscă să se înrăutățească, pe măsură ce temperaturile și umiditatea cresc, arată o analiză mai veche din The Telegraph.

Kuweitul a doborât recordul pentru cea mai fierbinte zi de după 2016, ajungând la 53,6 grade Celsius, iar media de 10 zile din vara lui 2021 a fost la fel de înăbușitoare. Inundații devastatoare au avut loc în Jeddah și, mai recent, la Mecca, în timp ce în Arabia Saudită temperaturile medii au crescut cu 2%, iar temperaturile maxime cu 2,5%, încă din anii 1980. În Qatar, țara cu cele mai mari emisii de carbon pe cap de locuitor din lume și cel mai mare producător de gaz lichid, aerul pe care îl respiră oamenii se poate spune că e deja ”aer condiționat”.

Salinitatea Golfului a crescut cu 20%, iar în Iran poluarea face anual mii de morți

Nordul Omanului a fost lovit anul trecut de ciclonul Shaheen, primul ciclon tropical care a ajuns atât de departe, în vestul Golfului. În sudul Irakului, presiunea asupra rețelei din cauza temperaturilor de 50 de grade Celsius a dus la întreruperi constante de curent.
În Iran, poluarea ucide 4.000 de oameni în fiecare an, în timp ce în provincia Khuzestan oamenii au blocat drumuri și au ars cauciucuri pentru a protesta împotriva secetei cauzate de o combinație de administrare defectuoasă, sancțiuni occidentale și căldură ucigașă.

În Emiratele Arabe Unite, se estimează că această criză climatică îi costă pe locuitori 6 miliarde de lire sterline pe an. Iar salinitatea Golfului, cauzată de proliferarea plantelor de desalinizare, a crescut cu 20%, cu tot impactul care decurge asupra vieții marine și a biodiversității.

Mecca ar putea să nu mai poată fi locuibilă, zone întregi din Orientul Mijlociu vor rămâne fără locuitori

Semnale de alarmă continuă să se tragă de către specialiștii în mediu. Orientul Mijlociu se încălzește de două ori mai repede decât ​​restul lumii. Până la sfârșitul secolului, dacă previziunile actuale se adeveresc, Mecca ar putea să nu mai poată fi locuibilă, iar pelerinajele vor deveni o amintire pentru lumea musulmană.

Zone întregi din Orientul Mijlociu vor semăna cu depresiunea Afar din Etiopia, o vastă întindere de lîngă Cornul Africii, fără țipenie de om. Orașele strălucitoare de coastă din Golful Persic ar putea fi inundate până la sfârșitul secolului, pe măsură ce apele cresc. Totul sună ca o Apocalipsă care bate la ușă.

„Au nevoie ca afacerea cu petrol pentru ca ei să rămână la putere”

Jim Krane, analist la Rice University Baker Institute din Houston, a declarat: „Este o problemă dificilă, deoarece interesele elitelor conducătoare sunt contrare intereselor cetățenilor. Elitele conducătoare sunt dependente de petrol pentru supraviețuirea regimurilor lor. Au nevoie ca afacerea cu petrol să continue pentru ca ei să rămână la putere. Sistemul lor se bazează pe extracția petrolului”.

Golful are toate cele trei elemente necesare pentru a trece la surse regenerabile

Cererea tot mai mare a Occidentului pentru combustibili fosili a permis acestei regiuni să ridice orașe dependente de mașini, pline de zgârie-nori și mall-uri strălucitoare. Acum trebuie să găsească o modalitate de a evita autodistrugerea. De altfel, regiunea este avertizată de cel puțin un deceniu că trebuie să facă tranziția de la petrol.

Raportul Asociației Internaționale pentru Energie, Zero net până în 2050, a susținut că Golful are toate cele trei elemente necesare pentru a trece la surse regenerabile: capital, soare și suprafețe mari de teren liber. Până de curând însă au existat puține semne că statele petro, inclusiv Iranul, au simțit nevoia să iasă din combustibilii fosili.

„Dacă m-aș simți preocupat de proiecțiile AIE privind trecerea la surse regenerabile, probabil aș fi pe Prozac tot timpul”, a comentat ironic ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman.

Regiunea este responsabilă pentru doar 4,7% din emisiile de carbon

Regiunea Golfului nu este totuși unul dintre marii poluatori din punct de vedere istoric. Regiunea este responsabilă pentru doar 4,7% din emisiile de carbon la nivel mondial, fiind depășită de poluarea din Europa, America și China.