Lifestyle

Reguli noi pentru alegerea liderului Partidului Conservator britanic. Invazie de candidaţi din rândul minorităților 

Reguli noi pentru alegerea liderului Partidului Conservator britanic. Invazie de candidaţi din rândul minorităților 

Comitetul 1922 al deputaților Partidului Conservator a anunțat noile reguli ale desemnării liderului Partidului Conservator în locul premierului Boris Johnson, care a demisionat din funcția de lider joia trecută. Candidații sunt votați de cei 358 de deputați ai grupului parlamentar. 7 din cei 11 candidaţi provin din rândul minorităţilor etnice sau religioase.

Reguli noi pentru alegerea liderului Partidului Conservator britanic. Invazie de candidaţi din rândul minorităților

Pentru a candida, un deputat trebuie să obțină sprijinul a minimum 20 de colegi, față de 8 până acum. Înscrierile vor avea loc pe parcursul zilei de marți, iar primul tur va avea loc miercuri, cu un prag de 30 de voturi pentru a continua cursa.

Joi va avea loc al doilea tur de scrutin și ultimul candidat va fi eliminat, tururile de scrutin continuând până la rămânerea în competiție a doi candidați. Comitetul 1922 dorește încheierea votului printre deputați până pe 21 iulie când se încheie sesiunea parlamentară.

Apoi, buletinul de vot cu cele două nume va fi trimis celor aproape 200.000 de membri ai Partidului Conservator care vor vota prin poștă sau electronic. Numele câștigătorului va fi anunțat pe 5 septembrie.

Atunci Boris Johnson va demisiona din funcția de prim ministru, iar noul lider al Partidului Conservator îl va înlocui în funcție, numit de Regina Elisabeta a II-a.

Nu mai puțin de 11 deputați și-au anunțat intenția de a candida la succesiunea prim-ministrului Boris Johnson.

Dintre aceștia șapte provin din minorități etnice sau religioase, în condițiile în care recensământul din 2011 arăta că ponderea populației ne-albe din total este de 13%, iar printre cei 358 de deputați Conservatori numărul celor care provin din minorități etnice a fost în 2019 de 22.

Rishi Sunak, fost ministru al Finanțelor;

Suella Braverman, avocatul șef al Guvernului;

Sajid Javid, fost ministru al Sănătății;

Rechman Chishti, ministru adjunct la Externe responsabil de Commonwealth;

Nadhim Zahawi, ministru al Finanțelor;

Kemi Badenoch, fost ministru adjunct responsabil cu Egalitatea și administrația locală;

Grant Shapps, ministrul Transporturilor;

Ceilalţi patru candidaţi sunt: Liz Truss, ministra de Externe; Penny Mordaunt, ministra Comerțului; Jeremy Hunt, fost ministru de Externe și al Sănătății, Tom Tugedhat, deputat, care pe lângă cetăţenia britanică mai are şi cetăţenia franceză.