Economic

Reguli stricte pentru operatorii zborurilor charter

Reguli stricte pentru operatorii zborurilor charter. De luni vor intra în vigoare reguli mai stricte pentru organizarea zborurilor charter, care îi duc pe lucrătorii sezonieri în străinătate – a decis Ministerul Transporturilor, după incidentul produs zilele trecute la Aeroportul din Cluj-Napoca, unde peste 1.000 de oameni s-au înghesuit și nu au păstrat măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului.

 

BBC amintește că Germania, unde în mod obișnuit 300.000 de muncitori sezonieri lucrează în fiecare an la cules în agricultură, a permis deocamdată intrarea în țară a 80.000 de persoane în acest scop, în principal pentru recoltarea sparanghelului și căpșunilor.

Firmele care organizează  astfel de curse trebuie să anunțe din timp programarea zborurilor, care nu se pot succeda într-un interval mai mic de patru ore. Se stabilește și obligativitatea ca muncitorii să primească materiale de protecție și asistență din partea agențiilor de recrutare, iar compania transportatoare trebuie să se asigure că pasagerii dețin cel puțin măști și mănuși și că se respectă dispozițiile din Ordonanțele Militare în vigoare.

Sâmbătă au fost programate 12 zboruri destinate transportului muncitorilor sezonieri, două din Sibiu, șase din Cluj-Napoca, trei din Iași și unul din București.

Autoritățile asigură controale medicale la sosirea în ferme și impun separarea lucrătorilor nou veniți de restul; de  asemenea, desfășurarea activității în grupuri mici.