International

Reorientare a Rusiei după sancțiunile impuse de Uniunea Europeană. China, beneficiara principală a prețului scăzut la cărbune

carbune

În aprilie, China a cumpărat mai mult cărbune din Rusia, importurile atingând valori record, la un preț mult mai mic decât în trecut. De asemenea, a eliminat și tarifele de import pentru toate tipurile de cărbune, o mișcare despre care analiștii spun că vor beneficia în principal furnizorii ruși, potrivit CNN.

Fiind cel mai mare cumpărător de cărbune din lume, China a promis în 2020 să devină o țară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060. Însă, după ce criza energetică a lovit milioane de gospodării și întreprinderi la sfârșitul anului trecut, și-a crescut consumul de cărbune.

Reorientare a Rusiei după sancțiunile impuse de Uniunea Europeană. China, beneficiara principală a prețului scăzut la cărbune

Importurile de cărbune ale Chinei din Rusia aproape s-au dublat între martie și aprilie, ajungând la aproape 5 milioane de tone, potrivit datelor comerciale de la Refinitiv. Rusia a depășit Australia ca al doilea cel mai mare furnizor al Chinei și acum reprezintă 19% din importurile sale de cărbune, în creștere față de ponderea de 14% pe care o avea în martie.

Comerțul în creștere cu cărbune avantajează ambele părți. În ciuda angajamentelor pe care China și le-a luat pentru a lupta cu schimbările climatice, țara se concentrează acum pe scoaterea economiei din criză și are nevoie de cărbune pentru a alimenta centralele electrice și pentru a produce oțel pentru proiecte de infrastructură. Rusia are nevoie disperată de noi clienți pentru combustibilii fosili, din cauza sancțiunilor occidentale.

Importurile de cărbune au crescut cu 64% în 2021, iar producția internă a atins un record de 4,13 miliarde de tone. În acest an, se așteaptă ca aceste cifre să fie și mai mari, deoarece președintele Xi Jinping acordă prioritate investițiilor în infrastructură pentru a relansa economia.

Luna trecută, China a importat un record de 1,09 milioane de tone de cărbune cocsificabil din Rusia, în creștere cu 10% față de aprilie anul trecut, potrivit lui Matthew Boyle, analist la firma de date Kpler. Cărbunele cocsificabil este folosit pentru a face oțel.

Comerțul cu cărbune dintre China și Rusia a scăzut la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie, iar țările occidentale au început să impună Rusiei sancțiuni fără precedent. Băncile chineze au fost inițial reticente în a oferi finanțare pentru achizițiile de mărfuri rusești, potrivit Reuters.

„După ce Rusia a început atacul, chinezii și mulți alți cumpărători au redus inițial achizițiile pentru a evalua riscul de sancțiuni secundare”, a declarat Lauri Myllyvirta, analist principal la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, un think tank din Helsinki.

Până în martie, însă, acea reticență a dispărut.

„Când a devenit clar că UE nu se mișca rapid pentru a interzice importurile și asta a împiedicat efectiv atât SUA, cât și UE să impună sancțiuni mai ample care ar afecta alți cumpărători, a existat un salt în achiziții ca urmare a cererii”, spun analiștii.

De atunci, Uniunea Europeană a aprobat interzicerea cărbunelui rusesc, care urmează să intre în vigoare din august. La începutul acestei luni, a propus, de asemenea, interzicerea tuturor importurilor de petrol rusesc în termen de șase luni.

China profită de situația din Europa

China nu numai că cumpără mult cărbune rusesc acum, ci îl cumpără și la prețuri mult mai mici.

„În ultimele luni, sancțiunile au creat o bifurcare puternică a pieței globale a cărbunelui pe mare, deoarece mulți importatori nu pot sau nu doresc acum să importe cărbune din Rusia”, a declarat Toby Hassall, analist la Coal Market Research, London Stock Exchange Group.

În aprilie, cărbunele rusesc cocsificabil livrat în portul Jingtang din nordul Chinei avea un preț de 2.710 de yuani (403 USD) pe tonă, potrivit furnizorului de date din industria chinezească MySteel. Aceasta, comparativ cu 475 USD pentru cărbunele cocsificabil din SUA și 423 USD pentru cărbunele extras în China.

Pe măsură ce grupul de cumpărători devine mai mic, acei importatori care sunt capabili și dispuși să cumpere cărbune din Rusia „plătesc prețuri mult mai mici pentru această aprovizionare în comparație cu cărbunele provenit din alte state”, a spus Hassall.

Până la sfârșitul săptămânii trecute, prețul cărbunelui cocsificabil rusesc din porturile din nordul Chinei era în medie aproximativ 439 de dolari pe tonă, potrivit furnizorului de date Hithink Flush Information din Hangzhou. Cărbunele australian a costat 512 dolari, iar cărbunele chinezesc 496 dolari.

Pentru Beijing, să cumpere mai mult din Rusia nu este doar un gest de prietenie față de Moscova, ci și o mișcare inteligentă care aduce beneficii propriilor nevoi economice ale Chinei.

„Până acum, guvernul de la Beijing pare să urmeze o linie de menținere a relațiilor de prietenie cu Rusia fără a încuraja sau a direcționa firmele chineze să crească afacerile cu Moscova. Această linie înseamnă că importurile Chinei din Rusia vor crește pur și simplu natural, pe bază de piață, pe măsură ce alți cumpărători trec la embargo asupra combustibililor fosili ruși”, a spus Myllyvirta.

Rusia este al treilea cel mai mare exportator de cărbune din lume, iar prețurile globale ale mărfurilor au crescut de când a invadat Ucraina. Prețul futures pentru cărbune a crescut cu peste 40% de la începutul lunii martie.