Lifestyle

Rețeta bunicii din Ardeal. Secretul sarmalelor cu varză murată și afumătură

Rețeta bunicii din Ardeal. Secretul sarmalelor cu varză murată și afumătură

Se spune că cele mai bune sarmale sunt acelea făcute cu varză acră de la butoi și fierte în vas de lut.

Desigur, pentru aromă și un gust deosebit se adaugă printre sarmașe câteva bucăți de piept de porc afumat. Toate gospodinele știu că pentru prepararea sarmalelor de petrece ceva timp în bucătărie, dar rezultatul este fabulos.

Ingrediente

Sarmale ardelenești cu varză murată și afumătură se fac din:  400 g carne tocată de porc, 200 g carne tocată de vită, 4 felii șuncă afumată, 1 ceapă, ulei, 1 ceașcă de orez, 200 ml suc de roșii, sare, piper măcinat, boabe de piper, mărar, cimbru, 1 cană zeamă de varză, foi de varză murată, boia de ardei.

Mai întâi amestecăm carnea tocată. Adăugăm orezul și ceapa care a fost călită în ulei. De asemenea, punem sucul de roșii, șunca tăiată în cubulețe, sare și piper, după gust. Aveți grijă la sare, ținând cont de faptul că varza murată deja este sărată.

Mod de preparare

 

Varza murată se spală de mai multe ori în apă rece și se lasă la scurs. Desfacem varza în foi, luam câte o foaie mare, punem amestecul de carne și o rulăm formând sarmale mari de mărimea unui pumn mai mic. Le așezăm într-un vas cu fundul mai gros, peste un strat de varză tocată. Presară mărarul tocat, câteva rămurele de cimbru și boabele de piper.

Zeama varză se pune diluată și fierbinte peste sarmale. Zeama trebuie sp fie suficientă cât să acopere sarmalele. Dați focul la mediu, iar după primele clocot, reduceți focul la minim. sarmalele trebuie să fiarbă aproximativ 2 ore. De asemenea, pot fi puse și la cuptor timp de o jumătate de oră.

Se servește câte o sarma, alături de costiță afumată, cârnați, 2 linguri de smântână deasupra și pătrunjel verde tocat. Nu uitam mămăliga și ardeiul iute.