Info Actual

Info Actual > Culinar > Sarmale ca la mama acasă! O rețetă simplă pentru sarmale gustoase!
Culinar

Sarmale ca la mama acasă! O rețetă simplă pentru sarmale gustoase!

Sarmale ca la mama acasă! O rețetă simplă pentru sarmale gustoase!

Sarmale gustoase, dar cu amintiri din copilări și fără prea multe bătăi de cap. Rețeta poate deveni o sursă de inspirație pentru toți cei care aleg ca anul acesta să pregătească masa de Revelion acasă, în propria bucătărie.

Rețeta de sarmale

Ingrediente:

-1,5 – 2 kg varză murată,
-1 kg carne de porc,
-200 grame de ceapă,
-100 grame de orez cu bobul rotund,
-2 linguri de ulei,
-150 ml de apă călduță,
-100 ml bulion de roșii concentrat,
-carne de porc afumată (în funcție de gust),
-1 lingură de cimbru uscat sau 4-5 crenguțe de cimbru proaspăt,
-1 legătură de mărar verde,
-1/2 lingură paprika dulce sau condiment universal,
-3 frunze de dafin,
-1 linguriță de piper, preferabil măcinat,
-sare după gust.

Mod de preparere:

Alegeți frunzele și îndepărtați-le nervurile tare, iar dacă observați că sunt prea sărate ar trebui sa le clătiți cu apă căltuță. Se încinge uleiul la foc mediu, peste care se adaugă ceapa tocată mărut și se ține până la călire, iar peste se pune un praf de sare. Se adaugă orezul spălat pentru călit, și se amestecă circa 3 minute, astefel încât să se omogenizeze cu paprika sau condimentele universal. Apoi se lasă la răcit.

Într-un vas se tornă compoziția făcută deja și carnea tocată și se mai adaugă piper, cimbrul uscat, mărar verde tocat mărunt și sare după gust. Asigurați-vă că aveți o compoziție suficient de umezită ca sarmalele să nu iasă tari.

Puneți compoziția pe foia de varză, aproape o lingură plină și se rulează foile de varză. Se împing capetele spre interior în așa fel încât să nu se desfacă. Varza nefolosită se toacă și se recomandă să o puneți la fundul ceaunului. Se pune câte o frunză de dafin sau costiță afumată pentru savoare, printre sarmale și câteva boabe de piper, apoi de stropește puțin cu suc de roșii sau bulion. Se adaugă varză tocată și deasupra.

Se umple ceaunul de apă fierbinte până se acoperă sarmalele, iar deasupra lor se pune o farfurie pentru a nu se ridica la suprafață și peste es se pune capacul. Se ferbe la foc mic aproximativ 3 ore. Se recomandă servirea cu smântână, mămăliguță și eventual ardei iute, potrivit Reperis.