Lifestyle

Rețeta bunicii. Socata și efectele ei terapeutice

Rețeta bunicii. Socata și efectele ei terapeutice

Rețeta bunicii. Socata și efectele ei terapeutice. Ne aflăm în cel mai bun moment pentru pregătirea socatei. Perioada mai – iunie este perioada de înflorire a socului. Băutura aceasta naturală se face cel mai bine din flori proaspete.

Socata se poate face, însă, și iarna sau toamna din flori uscate de soc, ținute în prealabil într-un loc răcoros, în pungi de hârtie. Este posibil ca florile uscate de soc sa nu fie la fel de aromate însă se pot adăuga puțin mai multe flori, pentru un plus de savoare.

EFECTELE TERAPEUTICE ALE SOCATEI

Socata are și numeroase beneficii asupra sănătății. Este una dintre cele mai eficiente bauturi cu acțiuni depurative, care favorizează eliminarea toxinelor din șesuturi și revigorează întregul organism.

Efecte terapeutice

  • detoxifiante,
  • euforizante,
  • emoliente,
  • antiinflamatoare,
  • antiinfecțioase,
  • diuretice
  • expectorante.

Remediu antiinfecțios
Datorită proprietăților antiseptice și antivirale ale florilor de soc, socata este un remediu eficient în afecțiunile respiratorii, bronșite, răceli, viroze, alergii, cât și  în bolile renale. Cura cu socată în astfel de afecțiuni durează 14 zile.

Remediu contra obezității
Socul este un puternic depurativ care contribuie la eliminarea apei din țesuturi. Motiv pentru care cura cu socată s-a dovedit eficientă în tratamentele contra obezității, a constipației și în tratamentele de detoxifiere, fiind și un bun agent de curățare a tractului gastro-intestinal.

Combate blocajele la nivel psihic
Deși nu conține alcool, socata are efecte euforizante semnificative, contribuind la relaxarea organismului și la depasirea blocajelor psihice. Terapia cu socată este un bun remediu pentru persoanele foarte emotive și interiorizate.

Are efect galactogog (stimuleaza lactatia)
Cura cu socată are și efect galactogog (stimuleaza secreția de lapte la femeile care alaptează). Este  indicata o cura de cel putin 14 zile, în care sa se bea cate 500 ml socată.

Rețeta bunicii. Ingrediente

– 10 flori de soc

– 1 kg de zahăr

– 4 lămâi tăiate felii (se păstrează coaja, dacă nu este tratată chimic)

– 5-7 grame drojdie sau o lingură cu boabe de orez (pentru a asigura fermentaţia)

– 10 litri apă plată

Mod de preparare

Se pun 4-6 linguri de zahăr la caramelizat. După ce se topește şi capătă culoarea arămie, se stinge cu apă. Produsul obținut se pune într-un borcan mare, după care se amestecă bine şi se acoperă vasul.

Se lasă la fermentat cel puţin patru zile şi se amestecă zilnic de două ori pentru ca zahărul să se topească. Dacă socata este lasată prea mult la fermentat, riscă să se alcoolizeze. Socata se servește în pahare înalte, cu o feliuţă de lămâie, cuburi de gheaţă şi o frunzuliţă de mentă.