Culinar

Rețete spectaculoase cu dovlecei. Sunt pur și simplu geniale

Rețete spectaculoase cu dovlecei. Sunt pur și simplu geniale

În plină vară, dovleceii sunt la mare căutare, fiind extrem de gustoși și plini de vitamine pentru organism. Iată câteva rețete delicioase.

Printre cele mai bune legume care conțin vitaminele A și B din belșug se numără și dovleceii. Ce mâncăruri incredibile puteți face cu ajutorul acestora.

Rețete spectaculoase cu dovlecei. Sunt pur și simplu geniale

Aveți chef de o salată spectaculoasă? Ce spuneți să o încercați pe cea de dovlecei? Ingredientele de care aveți nevoie sunt 4 dovlecei, 2-3 linguri cu untdelemn, 2-3 linguri cu oțet sau zeamă de lămâie, 3-4 căței de usturoi, 2-3 roșii, mărar și sare după gust.

Mod de preparare

Alegeți dovleceii cât mai proaspeți, spălați bine și dați la o parte coaja verde. Puneți la fiert în apă sărată. Când sunt gata, puneți la scurs într-o strecurătoare. După ce s-au răcit, tăiați în felii puțin mai grosuțe, așezați în salatieră și turnați deasupra lor un sos obținut din untdelemn, zeamă de lămâie, usturoi și mărar tocat mărunt și sare.

Asezonați cu roșii tăiate tot în felii rotunde, care se pun de jurul împrejurul salatei de dovlecei. Presărați peste tot mărar tocat.

Mâncare de dovlecei ca în Transilvania

Un alt produs cu gust minunat este mâncarea de dovlecei ca în Transilvania, pentru prepararea căreia aveți nevoie de mai mulți dovlecei care să ajungă la 2 kg, 1 lingură cu untură, 1 ceapă, 2 linguri cu făină, 1 linguriță cu boia dulce, 2 crenguțe de mărar și cimbru, 4 roșii sau o lingură cu pastă de roșii, 4 linguri cu smântână, sare după gust.

Mod de preparare

Curățați bine dovleceii de coajă, spălați, tăiați în jumătate, scoateți miezul cu semințele și dați pe răzătoarea cu ochiuri mari. Puneți sare, lăsați o oră, apoi stoarceți bine zeama. Puneți untură în cratiță, făină, amestecați bine și când capătă culoarea galben spre auriu, apoi adăugați boiaua și stingeți cu apă. Amestecați în continuare până când se va forma un sos mai subțire. Ulterior puneți dovlecelul rar și lăsați să fiarbă. Când e aproape gata, adăugați roșiile tăiate sau bulionul pastă, cimbru și mărar. Lăsați să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute. Pentru un gust cu adevărat desăvârșit, adăugați smântână și consumați cu frigănele, friptură sau ochiuri.