Social

Reuniunea miniştrilor europeni de interne: Austria, Republica Cehă şi Danemarca nu vor migranți

Reuniunea miniştrilor europeni de interne: Austria, Republica Cehă şi Danemarca nu vor migranți

Marţi, Miniştrii de interne din Austria, Republica Cehă şi Danemarca au estimat că afganii care fug din ţara lor după ce talibanii au preluat puterea trebuie să rămână în ţările vecine Afganistanului, nu să vină în Europa, relatează agenția EFE, citată Agerpres.

Miniștri de interne au cerut de asemenea ca Uniunea Europeană să sprijine respectiva regiune mai bine ca în 2015, anul în care au sosit peste un milion de migranţi în blocul comunitar, mai ales din cauza războiului din Siria.

Cei trei miniştri au apărut împreună la sosirea la reuniunea extraordinară a miniştrilor europeni de interne. Aceasta se desfăşoară la Bruxelles şi este dedicată implicaţiilor crizei afgane asupra problemei migraţiei.

Să nu fie criticate ţările care susţin frontierele europene

„Oamenii n-ar trebui să vină în Europa, ci să rămână în regiune. Sarcina noastră este să stabilizăm regiunea şi să ne asigurăm că organizaţiile internaţionale care lucrează acolo sunt corect finanţate”, a declarat Mattias Tesfaye, ministrul de interne danez.

Mattias Tesfaye a insistat ”să nu fie criticate ţările care susţin frontierele europene”.

La fel și omologul său ceh, Jan Hamacek, a insistat asupra sprijinirii ţărilor vecine Afganistanului şi „să nu se transmită niciun mesaj fals care ar putea crea speranţe ce nu se pot realiza”.

La rândul său, ministrul austriac Karl Nehammer a subliniat că important este să fie transmis mesajul corect. Ministrul l-a rezumat astfel: „rămâneţi acolo şi vom sprijini regiunea ca să ajute oamenii acolo!”.

Poziţiile divergente ale statelor UE referitoare la răspunsul în faţa unui posibil val de refugiaţi afgani fac ca această reuniune a miniştrilor de interne europeni să fie tensionată, conform unor surse citate de agenţia EFE. Luxemburgul, de exemplu, susţine ideea unor cote de refugiaţi pentru statele membre.

Tot marţi, Horst Seehofer, ministrul german de interne, s-a pronunţat împotriva indicării unui număr precis de refugiaţi care să fie preluaţi din Afganistan, de teama creării unui factor de atracţie.