International

Reuters: Germania ar putea interzice chinezilor Huawei și ZTE accesul la părți din rețelele 5G

Huawei, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Germania are în vedere interzicerea anumitor componente ale companiilor chineze Huawei și ZTE în rețelele sale de telecomunicații, a declarat o sursă guvernamentală, într-o măsură potențial semnificativă pentru a răspunde preocupărilor legate de securitate.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a confirmat marți, 7 martie,  că guvernul german efectuează o revizuire generală a furnizorilor de tehnologie de telecomunicații, dar a precizat că aceasta nu vizează anumiți producători.

Germania, preocupată de securitate

Guvernul german, care se află în mijlocul unei reevaluări mai ample a relației sale cu principalul partener comercial, China, a fost precaut în ceea ce privește identificarea expresă a Huawei, chiar dacă a urmărit o legislație care să-i permită să ia măsuri drastice împotriva firmei.

Un document al ministerului de interne referitor la revizuire, obținut de Reuters, a declarat că un anumit furnizor ar putea fi interzis să furnizeze componente critice dacă se consideră că este controlat direct sau indirect de guvernul unui alt stat.

„Nu ne putem baza pe componente ale unor furnizori individuali”, a declarat ministrul de finanțe Christian Lindner pentru Welt TV.

Revizuirea ar putea duce la faptul că Germania ar putea cere operatorilor să elimine și să înlocuiască componentele deja integrate în rețele, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, adăugând că legislația actuală nu prevede compensații pentru acestea.

„Acesta este un semn că guvernul german ar putea, în sfârșit, să ia în serios riscurile legate de China la adresa securității naționale”, a declarat Noah Barkin, redactor-șef al firmei de cercetare Rhodium Group’s China practice, specializat în relațiile germano-chineze.

„Dar, după ani de tergiversări, rețeaua 5G germană este profund dependentă de furnizorii chinezi. Va fi nevoie de mulți ani pentru a debloca acest lucru”, a adăugat Barkin.

Criticii Huawei și ZTE spun că legăturile lor strânse cu serviciile de securitate ale Beijingului înseamnă că încorporarea acestora în rețelele mobile omniprezente ale viitorului ar putea oferi spionilor chinezi și chiar sabotorilor acces la infrastructura esențială.

Huawei, ZTE și guvernul chinez resping aceste afirmații, spunând că ele sunt motivate de o dorință protecționistă de a sprijini rivalii care nu sunt chinezi.

Un purtător de cuvânt al Huawei a declarat că nu comentează speculațiile și că a avut un „dosar de securitate foarte bun” în cei 20 de ani în care a livrat tehnologie Germaniei și restului lumii. Un purtător de cuvânt al ZTE a declarat că nu a fost prezentată nicio dovadă care să sugereze că produsele sale sunt nesigure, dar a salutat examinarea externă.

Întrebați despre posibila interdicție, doi dintre cei mai importanți operatori de telecomunicații din Germania, Deutsche Telekom (DTEGn.DE) și Vodafone Germania (KABLD.UL), au declarat că respectă pe deplin reglementările în vigoare, dar nu au răspuns la speculațiile politice.

În timp ce mai multe țări din Europa continuă să formuleze politici în domeniul telecomunicațiilor, doar Marea Britanie și Suedia au interzis până în prezent ca Huawei și ZTE să furnizeze echipamente critice pentru rețelele 5G.

Germania rămâne în urmă

„Diavolul stă în detalii, ar fi un mare pas înainte dacă acest lucru ar include toate componentele rețelei de acces, unde operatorii au folosit excesiv Huawei în ultimii ani”, a declarat Thorsten Benner, expert în China și director al Global Public Policy Institute din Berlin.

Germania a adoptat în 2021 o lege privind securitatea IT care stabilește obstacole mari pentru producătorii de echipamente de telecomunicații pentru rețelele de nouă generație, dar nu se oprește la interzicerea Huawei și ZTE, așa cum au făcut alte câteva țări.

Un nou raport arată că, de fapt, Germania a devenit chiar mai dependentă de Huawei pentru echipamentele de rețea de acces radio (RAN) 5G decât în rețeaua sa 4G, chiar dacă operatorii au evitat să folosească tehnologia firmei pentru rețelele de bază.

Luna trecută, guvernul german nu a fost în măsură să răspundă la o solicitare parlamentară privind numărul de componente Huawei pe care operatorii le folosesc în rețelele lor 5G, depusă în parte ca răspuns la acest raport.

„Este deconcertant faptul că guvernul abia acum începe să facă o cartografiere amănunțită a locurilor în care operatorii folosesc componente Huawei și ZTE și că nu are aceste informații în timp real”, a declarat Benner.