International

Reuters: China spune că SUA ar trebui să-și schimbe atitudinea sau riscă un conflict

China și SUA, sursa foto dreamstime
China și SUA, sursa foto dreamstime

Statele Unite ar trebui să își schimbe atitudinea „distorsionată” față de China, altfel vor urma „conflicte și confruntări”, a declarat marți, 7 martie,  ministrul chinez de externe, apărându-și în același timp poziția față de războiul din Ucraina și apărând legăturile sale strânse cu Rusia.

Statele Unite s-au angajat în suprimarea și reprimarea Chinei, în loc să se angajeze într-o competiție corectă, bazată pe reguli, a declarat ministrul de externe Qin Gang într-o conferință de presă în marja unei reuniuni anuale a parlamentului de la Beijing.

Cresc tensiunile între SUA și China

„Percepția și opiniile Statelor Unite asupra Chinei sunt grav distorsionate”, a declarat Qin, un consilier de încredere al președintelui Xi Jinping și până de curând ambasador al Chinei la Washington.

„Consideră China drept principalul său rival și cea mai importantă provocare geopolitică. Acest lucru este ca și cum primul nasture de la cămașă ar fi pus greșit”.

Relațiile dintre cele două superputeri sunt tensionate de ani de zile din cauza mai multor probleme, printre care Taiwanul, comerțul și, mai recent, războiul din Ucraina, dar s-au înrăutățit luna trecută, după ce Statele Unite au doborât un balon în largul coastei de est a SUA despre care spun că era o navă de spionaj chineză.

Statele Unite spun că stabilesc linii de gardă pentru relații și că nu caută conflictul, dar Qin a spus că, în practică, acest lucru înseamnă că China nu ar trebui să răspundă prin cuvinte sau acțiuni atunci când este calomniată sau atacată.

„Acest lucru este pur și simplu imposibil”, a declarat Qin la prima sa conferință de presă de când a devenit ministru de externe, la sfârșitul lunii decembrie.

Comentariile lui Qin au avut același ton dur ca și cel al predecesorului său, Wang Yi, în prezent cel mai înalt diplomat al Chinei după ce a fost numit director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe la începutul anului.

„Dacă Statele Unite nu frânează și continuă să meargă cu viteză pe drumul greșit, nicio balustradă nu poate preveni deraierea, care va deveni conflict și confruntare, și cine va suporta consecințele catastrofale?”.

Oficialii americani vorbesc adesea despre stabilirea unor parapeți de protecție în relația bilaterală pentru a preveni escaladarea tensiunilor în crize.Qin a comparat competiția sino-americană cu o cursă între doi atleți olimpici.

„Dacă una dintre părți, în loc să se concentreze pe a da tot ce are mai bun, încearcă mereu să o împiedice pe cealaltă, chiar până la punctul în care trebuie să intre la Jocurile Paralimpice, atunci aceasta nu este o competiție corectă”, a spus el.

Șacali și lupi

În timpul unei conferințe de presă de aproape două ore, în care a răspuns la întrebările transmise în avans, Qin a făcut o apărare solidă a „diplomației războinicilor lupi”, o poziție asertivă și adesea abrazivă adoptată de diplomații chinezi începând din 2020.

„Atunci când șacalii și lupii ne blochează calea, iar lupii înfometați ne atacă, diplomații chinezi trebuie atunci să danseze cu lupii și să ne protejeze și să ne apere casa și țara”, a spus el.

Qin a mai spus că o „mână invizibilă” face presiuni pentru escaladarea războiului din Ucraina „pentru a servi anumite agende geopolitice”, fără a preciza la cine se referă.

El a reiterat apelul Chinei la dialog pentru a pune capăt războiului. China a încheiat un parteneriat „fără limite” cu Rusia anul trecut, cu câteva săptămâni înainte de invazia acesteia în Ucraina, iar China a acuzat expansiunea NATO pentru declanșarea războiului, reluând plângerea Rusiei.

China a refuzat să condamne invazia și și-a apărat cu înverșunare poziția față de Ucraina, în pofida criticilor occidentale privind eșecul său de a desemna Rusia ca fiind agresorul.

De asemenea, China a negat cu vehemență acuzațiile SUA potrivit cărora ar fi luat în considerare furnizarea de arme către Rusia, potrivit Reuters.