International

Reuters: Ucraina îndeplinește doar 2 din cele 7 condiții pentru a lansa negocierile de aderare la UE (Surse)

Ucraina și EU
sursa foto: capital.ro

Un raport al Uniunii Europene va spune în această săptămână că Ucraina a îndeplinit două din cele șapte condiții pentru a începe negocierile de aderare, au declarat două surse UE, executivul blocului urmând să sublinieze progresele înregistrate în ciuda războiului declanșat de invazia Rusiei, transmite Reuters.

Decizia vine după ce într-o mișcare extrem de simbolică, UE a acordat Ucrainei statutul oficial de candidat la aderare în urmă cu un an – la patru luni după ce Rusia, stăpânul din epoca sovietică al Kievului, a atacat țara pe fondul eforturilor sale de a urmări integrarea cu Occidentul.

Ucraina mai are mult până la aderarea la UE

Însă UE a stabilit șapte condiții – inclusiv în ceea ce privește reforma judiciară și reducerea corupției endemice – pentru a lansa negocierile de aderare. Ucraina a cerut ca discuțiile să înceapă în acest an.

Raportul executiv al Comisiei Europene reprezintă o etapă importantă în acest proces, care, speră susținătorii eforturilor Ucrainei de aderare rapidă la UE, va culmina cu o decizie a celor 27 de țări membre ale blocului comunitar în decembrie de a începe negocierile cu Kievul.

Doi înalți oficiali UE care au fost informați cu privire la raport, care nu a fost făcut public, au declarat că Ucraina a îndeplinit până acum două dintre criterii. Unul dintre oficiali a spus că acestea se referă la reforma judiciară și la legea privind mass-media și a adăugat că raportul se concentrează pe aspectele pozitive.

„Există progrese. Raportul va fi moderat pozitiv”, a declarat persoana, care a vorbit sub rezerva anonimatului. „Nu este vorba despre înfrumusețarea realității, ci despre recunoașterea progreselor, au existat cazuri proeminente de anticorupție pe care să le numim, de exemplu.”

În ultimele luni, Ucraina a urmărit mai multe cazuri de corupție de profil înalt, inclusiv reținerea șefului Curții sale Supreme pentru o presupusă mită de 2,7 milioane de dolari.

Dincolo de eforturile mai puternice de combatere a corupției, alte criterii includ reforme ale Curții Constituționale a Ucrainei și ale organelor de aplicare a legii, măsuri împotriva spălării banilor, precum și legi pentru a ține în frâu oligarhii și pentru a proteja drepturile minorităților naționale, scrie Reuters.

Paharul, doar pe jumătate plin

O a treia sursă, de asemenea un oficial UE familiarizat cu recomandările blocului către Ucraina privind statul de drept, a adăugat:

„În ceea ce privește reformele, ar fi jumătatea plină a paharului, nu am adopta niciodată un ton negativ față de Ucraina în acest moment. Reformele sistemului judiciar au înregistrat unele progrese, deși mai sunt încă unele esențiale de realizat. Nu totul este satisfăcător.”

Oficialul a subliniat că Ucraina a numit noi șefi ai Parchetului specializat anticorupție și ai Biroului național anticorupție, așa cum era necesar, deși legea sa anti-oligarhie din 2022 a fost considerată insuficientă, printre altele.

Raportul – prezentat ca o actualizare intermediară înainte de o evaluare mai formală în octombrie – va ajunge miercuri la cei 27 de trimiși naționali ai UE în centrul blocului, la Bruxelles, și apoi la o reuniune a miniștrilor afacerilor europene care va avea loc joi la Stockholm.

Cele 27 de țări membre au ultimul cuvânt în ceea ce privește deschiderea sau nu a negocierilor de aderare cu Kievul.

Pentru a se califica, Ucraina ar trebui să își alinieze legislația la numeroase standarde europene extinse, de la climă la muncă. În practică, drumul Ucrainei către aderare va dura ani de zile și puțini sunt cei care cred că țara poate adera în timp ce se află în război cu Rusia.

Vecinii Ucrainei de pe flancul estic al UE, Polonia și statele baltice, susțin în general o cale rapidă pentru Kiev, în timp ce statele membre mai vechi din vest, printre care Franța, Germania și Țările de Jos, sunt mai reticente la această idee.