Actual

Riscăm să pierdem 2 miliarde de euro! Guvernanții fac un apel disperat la Comisia Europeană

euro Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Antena 3 CNN

Mai multe state europene, inclusiv România, au fost de acord să pună în aplicare anumite măsuri impuse de Comisia Europeană. Aceste măsuri sunt menite să abordeze diversele probleme care afectează peisajul european, inclusiv aspecte economice, sociale, de mediu și de infrastructură. Comisia Europeană oferă bani, prin PNRR, pe care națiunile UE îi pot folosi pentru a realiza anumite inițiative cu intenția de a ajuta la dezvoltarea cu multiple fațete a acestor națiuni.

România a promis că va efectua schimbări legislative pentru a crește prosperitatea țării, precum și că va realiza o serie de proiecte cu fonduri europene. În prezent, națiunea noastră se confruntă cu pierderea a 2 miliarde de euro din banii europeni. România nu reușește să finalizeze unele dintre proiectele începute, astfel că vrea să renegocieze unele măsuri cu oficialii Comisiei Europene.

Riscăm să pierdem 2 miliarde de euro

Statul român ar putea pierde fonduri europene de 2 miliarde de euro, deoarece nu mai poate finaliza unele dintre proiectele pe care le-a convenit. Prin urmare, autoritățile solicită Comisiei Europene să fie renegociate pentru a stabiliza situația și a evita pierderea unei sume considerabile de bani.

Legea salarizării și alte inițiative importante ale României sunt în dezbatere. Modificările semnificative ale legislației privind salarizarea au un impact asupra primelor pentru angajații din sectorul public. Bonusurile din România sunt mult mai mari, de exemplu stimulentul Covid pentru personalul medical, care încă se acordă în unele spitale și care se ridică la 85% din salariul lunar al unui angajat, spre deosebire de declarațiile făcute de oficiali potrivit cărora bonusurile nu vor mai depăși 20% din venitul fiecărui angajat.

România s-a angajat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) că, potrivit noii legi a salarizării, stimulentele pentru personalul bugetar nu vor depăși 20% din salariul de bază. În prezent, guvernul își dorește ca această proporție legată de stimulente să reflecte bonusul mediu acordat la nivel național.

România, țara sporurilor

În cadrul instituțiilor, unii angajați ar putea câștiga în continuare stimulente dacă ar fi depășit plafonul de 20%. Unele spitale încă mai acordă stimulente Covid, care pot echivala cu până la 85% din venitul unui angajat, chiar și după ce a trecut pandemia. Lista de avantaje este însă lungă. Bonusurile de până la 50% pentru cei care folosesc bani europeni sunt, de asemenea, semnificative.

Angajații pot primi, de asemenea, stimulente pentru lucruri precum oboseala neuropsihică, secretul, complexitatea muncii sau circumstanțe de lucru periculoase. Alte subiecte aflate în discuție în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană includ legea pensiilor și investițiile în extinderea rețelei de metrou.

„Avem trei lucruri mari pe care le urmărim: primul, eliminarea plafonului de 9,4 la sută din PIB, dar înlocuirea cu un altul care să nu afecteze cheltuielile cu pensiile. Avem apoi înlocuirea magistralei 6 cu magistrala 4 și al treilea obiectiv, ajustarea prețurilor la proiectele de infrastructură” a declarat Marcel Boloș, conform ProTV.